aug 31, 2013 Viktigt möte i Vita Huset.

Jag tyckte det var tråkigt att Rheinfeldt inte inbjöd de baltiska länderna till Stockholm och Obama-mötet. Nu vet jag varför. Presidenten träffade alla baltiska presidenterna i Vita huset i går. Här kommer en sammanfattning från Postimees:

 

President Toomas Hendrik Ilves träffade president Barrak Obama, vicepresident Joe Biden tillsammans med Lettlands och Litauens presidenter Andris Berzins och Dalia Grybauskaite i Vita Huset i går.

« De baltiska länderna liksom alla de  demokratiska länderna i Europa behöver Förenta staterna och USA behöver sina europeiska allierade ", sade president Ilves på mötet . " Den amerikanska närvaron är lika viktigt för oss idag som den var på 1900-talet, då USA gav oss tillbaka till den demokratiska säkerheten under det kalla kriget, gav oss tillbaka vår självständighet och hoppet  till dem som hade berövats friheten och hjälpte oss att återställa vår självständighet . "

President Obama sade att Natos kollektiva försvar är ett uttryck för samarbetet enligt artikel 5. Nato utgör ett samarbete över Atlanten.

Han talade också om de baltiska ländernas arbete i Afghanistan.

" Demokrati och mänskliga rättigheter är inget val för oss - de värderingarna och det säkerhetsskyddet måste vi alltid agera mycket beslutsamt för, " sade den estniska statschefen . " Det är vårt ansvar att angripa  det onda och skydda de svaga, den civila befolkningen. "

Toppmötet tog också upp situationen i Syrien . Användningen av kemiska vapen är ett fruktansvärt brott och det måste bestraffas, försäkrade president Ilves .

På tal om det USA- baltiska försvarssamarbetet , sade president Ilves att ingen har anledning att betvivla att USA är vår allierade i Nato. Det är det djupa och bestående intresset för den estniska, lettiska och litauiska självständigheten och tryggheten som utgör grunden för det. Detta bekräftas också i gemensamma övningar , utbildningar och ett antal ömsesidiga samråd.

" Europa behöver att Förenta staterna stannar och fortsätter att engagera sig i regionen. Också för att ge de östeuropeiska grannländerna möjlighet att visa var de själva vill vara, utan att de skräms eller hotas från något håll", betonade Ilves. " Så skyddar EU och USA tillsammans demokrati och mänskliga rättigheter - värderingar som vi tror på och som är oerhört viktiga för människorna."

Han menade också att det är viktigt att toppmötet med EU : s östliga partnerskap i november i Vilnius undertecknar ett associeringsavtal med Ukraina , och att man förbereder ett med Moldavien, Georgien och Armenien .

" Det är absolut nödvändigt och moraliskt självklart att ge hopp riktat till dem som förtjänar det , och säkerställa den europeiska vägen, " sade president Ilves .

Estland bidrar gärna med expertis och stöd till andra reformvänliga länder i och utanför Europa , med fokus främst på internetanvändning, frihet på Internet , IT-säkerhet och för att stärka det civila samhället . USA och Estland ger tillsammans stöd till nya demokratiska stater och deras ledare rådgivning i nätverket LEND ( Ledare engagerade i nya demokratier ) .

President Obama sade att de baltiska länderna har blivit en förebild för andra länder och inspiratörer med sin framgång.

Estlands statschef betonade : " Baltikums framgångssaga med återställandet av självständigheten under de senaste två decennierna uppmuntrar oss nu till att stödja andra länder som arbetar med demokratiska reformer"

USA:s statschef Barack Obama betonade att  Estland är starkt allierad med Nato och att landet är ett av få som bidragit med 2 % av sin BNP, även under ekonomiskt svåra tider , och betonade president Ilves tal om frihet på Internet och vikten av internetanvändning i den statliga och kommunala förvaltningen.

"EU har en skyldighet att vara en ansvarsfull allierad med USA och Nato, vilket innebär både politiska och ekonomiska bidrag till vår gemensamma säkerhet", bekräftade president Ilves.

Estlands statschef ansåg det viktigt att EU:s och Förenta staternas frihandelsförhandlingar skrivs under så snart som möjligt utan förhalningar. Detta kan vara det mest ambitiösa handelsavtal som någonsin ingåtts av någon av parterna, och som skulle ha betydelse för över 800 miljoner människor. EU och Förenta staterna står nu för ungefär en tredjedel av den totala världshandeln.

Presidenterna Obama, Ilves, Bērziņš och Grybauskaite diskuterade också situationen i Östersjöområdet och det täta  baltisk-nordiska samarbetet och ett eventuellt nära samarbete med bland annat den transatlantiska axeln .

"Vi är starkare , och våra möjligheter är större när vi agerar tillsammans och våra insatser riktas mot gemensamma mål, allt från miljön och ekonomin, informations-och kommunikationsteknik, användning av transport-och energinät till säkerhetsfrågor. Lösningen är att de baltisk- nordiska länderna arbetar i ett stadigt samarbete, " sade president Ilves.
 

Har ni hört någon prata om det samarbetet förut?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0