feb 18, 2013, senaste nytt.

 
Jag fortsätter lite med boken om uppgörelsen om de baltiska staterna 1939.
Vi har pratat mycket om hur president Päts egentligen kan ha tänkt när han upplät plats för de sovjetiska baserna. Varför försvarade han inte landet. Enligt "A Study of their Origin and National Development; Their Seizure and Incorporation into the USSR", 1972 ska han ha tänkt:
Kriget mot Ryssland skulle betyda vårt folks fysiska förintelse. Vårt enda mål nu måste vara /../ att hålla nationen vid liv /../ för att överleva denna katastrof.

Han hade antagligen helt rätt. Nuvarande president Ilves har dock vid ett flertal tillfällen deklarerat att Estland aldrig, aldrig någonsin, kommer att ge sig utan strid! Sanningen är ändå, naturligtvis, att Ryssland förfogar över en mycket större armé och fler vapen än Estland ensamt. Nu finns NATO, och de har lovat komma vid fara. Det har Sverige också.

-----


Nyheterna i Aktuaalne Kaamera handlade bl.a. om det för esterna så centrala ämnet: Hur ska man göra med böckerna för att rädda dem från samma förstörelse som de råkade ut för på 1940-talet. Man ska digitalisera dem. 10 personer som arbetar på det stora Folkbiblioteket i Tallinn scannar av alla böcker allteftersom det köps in nya.
De är stolta över sitt bibliotek, och som svar på Yana Tooms förakt för det estniska språket sa riksbibliotekarien att “Det är här det estniska språket finns! Inte på Facebook och andra sådana sidor. Här på biblioteket har vi 91 000 aktiva låntagare.”

Ormsö har köpt in moderna maskiner till sin läkarmottagning. Det är knepigt att få läkare till öarna. En sjuksköterska ska kunna ta olika prover som registreras och skickas direkt till en läkare på fastlandet någonstans, och han/hon tolkar dem och ger råd om hur patienten ska medicineras.

Det har varit en dödsolycka i en estnisk skiffergruva. En man som snart skulle pensioneras hade av någon anledning lämnat sin maskin när raset kom. Han kastade sig mot maskinen, men hann inte ända fram. Det är tungt.

I parlamentet diskuterar Socialdemokraterna med det Demokratiska partiet om ett samarbete inför nästa val. Resultatet meddelas på torsdag. Sossarna har gått framåt med stormsteg, och vill nå en bättre maktposition, därför söker de något parti att samarbeta med.

Keskerakond kräver att ekonomi- och kommunikationsminister Juhan Parts ska avgå. Skälet är att han lovat att elpriset kommer gå ner när elskatten sänks. Så har det inte blivit. Sänkning av elpriset är något som Keskerakond slagits för.

Vid ett visst klockslag ska alla ester stå beredda med en kamera och under samma minut ska alla fotografera det som de ser.  På så sätt ska man dokumentera det estniska samhället och dess vardag på republikens 95-årsdag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0