feb 19, 2013 Sotjibefolkningen ville inte ha OS.-

Kanske blir det lättare att förstå hur livet var för esterna under den sovjetiska ockupationen nu när det verkligen skrivs om Ryssland i våra tidningar. Det är inte kommunism längre i Ryssland, men det är ändå samma sjuka kultur. De bryr sig inte särsilt mycket om människorna nu heller. Det är de egna förhållandena för makthavarna som är det väsentliga.
Vi kan läsa om hur människorna som bor i Sotji har det i DN i artikeln Ryskt vinter-OS slår rekord i korruption, Ingvar Nevéus.
Självklart är det korruption. Alla måste betala till dem som de är beroende av. Och det är stora pengar! De stackarna som bodde i området innan det blev OS-område, de har råkat fruktansvärt illa ut. Husen glider nerför berget och har stått snett i ett par år. Varför? Jo, en tomtägare har tagit betalt för att låta byggarna dumpa skrot här, helt utan tillstånd. Och tyngden av byggskrotet har utlöst ett jordskred.
Så fungerar det. Det gäller bara att anpassa sig. Tatiana Skiba, som bor i området säger: Husen kan  rasa när som helst och visst borde vi flytta.Men vart ska vi ta vägen?"

Även hus som håller på att byggas står nu på sned. Hur ska det se ut när OS invigs?

Den ryska tankesmedjan Indem har beräknat att Ryssland förlorar uppemot 3 000 miljarder kronor årligen på korruption. Och det var bara en oart som esterna var tvungna att anpassa sig efter. Nu arbetar man för att allt sådant ska försvinna i Estland.

Den 8 februari skrev SvD också om korruptionen och de boende i området:
En journalist berättade för SvD att 80 procent av lokalbefolkningen röstade emot förslaget om att hålla vinter-OS i Sotji med rädsla för framtida kostnader och miljöpåverkan.
– Vi har aldrig haft vare sig hockeylag eller konståkare och det finns inget intresse för sådana sporter, så hur ska man utnyttja de här sportpalatsen efter OS? Och vad tror du att det kostar att hålla is i den här värmen? Vi har redan tillräckliga problem att bekosta skola och sjukvård, sade en lokal journalist, som av säkerhetsskäl inte ville ha namn eller bild i tidningen.
Flera av hans kollegor hade blivit hotade och misshandlade när de skrivit avslöjande artiklar om korruptionen kring vinter-OS. Alla ryssar vet att korruption tillhör vardagslivet, men det är Putin och hans medarbetare som bestämmer vilka personer som eventuellt ska avslöjas.

Även det speglas i dagsaktuella händelser. Bl.a. gäller det den ryske advokaten Magnitsky som avslöjade en korruptionshärva och själv fängslades för "något" brott. Han dog i fängelset men åtalas nu i och fallet tas upp i domstol i mars. Jag skrev om honom den 20 juli 2012. Vad händer om han blir dömd till fängelse? I DN läste vi tidigare: . I strid med fundamentala rättsprinciper återstartade man i höstas den Kafkaliknande brottsutredningen mot Magnitskij, fast han inte längre lever, och kallade hans änka och mor till förhör.

Magnitskys mor med ett foto på sin son.
 
Jag läser vidare i boken om Baltikum och stormakterna och det är fruktansvärd läsning. Ett så svekfullt land som Sovjet kan jag knappast tänka mig. Jag återkommer om detta när jag läst ut boken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0