feb 20, 2013 Gissa var världens första snabbladdare för elbilar finns.

 
 
Estonian Air ska undersökas av EU. Man menar att staten får inte ge bidrag till ett flygbolag mer än en gång på tio år, men Estonian Air har fått stora statliga bidrag tre gånger sedan 2008. Flygbolaget har satsat stort på nya flygplan och är nära en konkurs.

Esterna är nöjda med landets sjukvård trotsa att det varit ont om sjukhusplatser under den senaste tiden. 71 % av esterna säger sig vara nöjda. Många söker sig dock till privatvården. Ibland kan de få vänta upp till två månader för specialistvård.
Vi har bara goda erfarenheter av den estniska sjukvården. Vi får komma till husläkaren samma dag eller dagen efter. De kan också skicka ambulansvårdare hem för att kolla hur man mår. Det har vi också varit med om.

Gissa var världens första snabbladdare för elbilar finns. Ni kan aldrig gissa rätt! Jo, det är klart att det är i Estland! Man har nu bestämt att det ska stå en laddare var 4:e mil på de stora lederna i Estland.
 
En gård på Runö.

Den lilla ön Runö i Rigabukten där det inte bor mer än ett par hundra invånare och som var en ö för estlandssvenskar under flera hundra år, vill som kommun bli sammanslagen med Tallinn av ekonomiska skäl. Men parlamentet menar att det inte kan gå till på det viset slår ifrån sig, så det blir nog inte så. De menar att det kan jämföras med att Estland skulle ansöka opm att bli stat nr 51 i USA.

I de bostadsområden som byggdes under sovjetåren har man inte tänkt på parkeringsplatser. I ett område har de ett sjukhus som det inte heller finns parkeringsplatser till. Det är nu stora problem! Men på den tiden brydde man sig inte om sådant. Det fick väl folk ordna efter eget huvud var de skulle ställa sin bil, om de var sådana som hade en bil!

I Tallinn ska man under firandet av 25 års frihet ordna försvarsspel och göra det som när esterna försvarade sig mot Sovjet. Borgmästare Savisaar tycker att det ska bli jätteroligt!

Använd inte dimbelysningen på bilen om det inte är dimma! Polisen bevakar nu att du inte gör det. Men i första hand blir det en varning på plats och ett brev hem till alla i huset för att ingen annan heller ska göra fel. Så tänk er för när ni kommer till Estland.

En gammal träbåt ca 20 m. lång från 1800-talet lämnades in för reparation. Det visade sig att den var rutten, så istället fick de bygga en ny båt. Vi fick se hur de värmde upp spanten och böjde dem rätt så att de kunde spika fast dem. Alla tyckte det var både roligt och intressant. Det räknas som en stor kulturgärning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0