feb 21, 2013, senaste nytt.

Peep Peterson
LO i Estland har valt en ny ordförande. Peep Peterson heter han. Han kommer från Transport- och vägarbetareförbundet. Han har varit ordförande för Unga Socialdemokrater 1994-1998.
Den förre LO-ordföranden blir riksmedlare.
Sjöfolksförbundets ordförande säger att det är viktigt att höja människornas medvetenhet om det fackliga arbetet och dess betydelse. Under den första friheten var man medveten om den, men när Sovjet tog landet, då försvann allt sådant och de fackliga ledarna sköts med nackskott och aktiva medlemmar deporterades till Sibirien.
Vid demonstrationer och parader använder fackföreningarna aldrig röda flaggor. Istället är flaggorna vita med ett klubbmärke centralt placerat.
 
Ni har väl hört att Bulgariens regering har avgått i dag på grund av höga elpriser. Nu kräver Edgar Savisaars parti Keskerakond att även Estlands regering ska avgå av samma skäl. "De hade lovat skattesänkning och därmed sänkta elpriser, men de har inte sänkt skatten!"
 
I dag var det utrikespolitisk debatt i parlamentet. Utrikesminister Paet la fram regeringens utrikespolitiska program. Efteråt klagade Socialdemokraternas Sven Mikser över att han bara talat om EU och Europa. Han sa inget om våra östra grannar Ryssland, Georgien etc.
 
Vi fick också se ett tal av Putin där han menade att de måste framhålla Rysslands mjuka sidor också.
När det gäller Estland sa han att det ryska språket måste få sin naturliga plats där. Den ryska kulturen är mycket mäktig! För att förhållandena mellan länderna ska förbättras måste esterna sluta med sina SS-marcher(sic!)!
Så var det med de goda tiderna som Putin lovat. Estland har högtider för att hedra de ester som dött på båda sidor i andra världskriget. De hyllar inte Hitler eller nazisterna, inte heller Stalin och Röda armén, nej de vill hedra esterna helt enkelt. De ester som gjorde vad de ansåg vara rätt för att Estland skulle överleva som fri stat.
 
I Tartu har man beslutat att antalet doktorsavhandlingar på det engelska språket ska ökas, men det viktiga då är att det måste finnas en mycket informativ sammanställning på estniska bifogad avhandlingen. Den ska vara så bra skriven att den kan användas i undervisningen.
Det är just nu 3 % av studenterna som läser på engelska i Tartu.
 
Boken
 
En viktig bok har getts ut. Eesti Ajaloolised Kõned/Historiska föredrag i Estland, skriven av Maarja Keskpaik. Boken vill visa hur folket och makten var/är i samklang under det sena 1800-talet och frihetsåren. Den har blivit mycket väl mottagen och Heinz Valk, estnisk konstnär och författare som myntade uttrycket "Den sjungande revolutionen" och uttrycket "Ükskord me võidame niikuinii", "En dag vinner vi i alla fall!" Han berättade för oss att han kan många tal mer eller mindre utantill som hölls vid den sjungande revolutionen och framåt, och han var påtagligt rörd när han talade om boken.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0