feb 24, 2013, Nationaldagen

Nationaldagsfirandet i Estland började enligt traditionen med parad på Frihetstorget.
 
Inför paraden intervjuades bl.a. en äldre estnisk historiker. Han berättade om att när han gick i skolan pendlade den historiska sanningen beroende vem som hade makten i landet. Ibland var ryssen skurk ibland tysken o.s.v. Det betonar just att någon sanning finns inte. Allt är bedömningar beroende på vem som berättar och i vilken tid det berättas.
Genomgående talades det om att ingen est kommer tillåta ett nytt hot utan att försvara sitt land.
-----
Vem har rätt till ett landområde? Ryssarna anser att Estland är deras eftersom de ockuperade landet under sammanlagt knappt 250 år. De många tusen år Estland var helt oberoende och fritt räknas inte i deras värld.
Jag läste en artikel om att Transylvanien räknas som Ungerns vagga, men nu tillhör Rumänien. Kiev i Ukraina räknar ryssarna som sin vagga. Kommer vi aldrig slippa krig i framtiden? Inte som det ser ut nu.
 
 
Paraden visade upp alla moderna militära vapen och fordon som Estland har numera. Det är en synnerligen stor skillnad mot vad vi fick se i början av 1990-talet.
 -----
 
I Väike Maarja tilldelades Marju Metsman, museets chef, medalj i egenskap av Årets kulturperson i kommunen.
-----
 
 
Ambassadör Palmstierna m. hustru.
 
Nordiskt firande av Estlands Självständighetsdag Ambassadör Jan Palmstierna och hans hustru Elsebeth kunde välkomna ett fullt hus till Svenska Ambassaden i Tallinn torsdag den 21 februari i samband med årets traditionella Nordiska firande av Estlands Självständighetsdag. - "Välkomna till Svenska Ambassaden för att uppmärksamma de första 95 åren av Estlands självständighet som inträffar inom bara några dagar. den 24 februari. Jag är glad över att ha medlemmar i de fyra Nordiska Handelskamrarna i Estland här idag, tillsammans med mina Nordiska och Baltiska kollegor, samt kollegor från Estlands Utrikesministerium. Palju õnne vabariigi aastapäevaks!", sa Jan Palmstierna i sitt tal som fokuserade på det Nordisk-Baltiska samarbetet inom Nordiska Ministerrådet och Nordic-Baltic 8 samarbetet. Svenska Handelskammaren i Estland och Sveriges Ambassad har lagt upp bilder från evenemanget på sina respektive websiter. SOV-Estland lyckönskar och gratulerar Estland på den 95:e Självständighetsdagen!
 
http://www.sov.ee
 

Kommentarer
Postat av: Brorsan

En fråga från bådde svägerskan och brorsan. Palmstierna säger "de första 95 åren av Estlands självständighet". Räknar han då Estaland som självständigt under ockupationen med en regering i landsflykt.

Svar: Ja, man räknar att det är 95-årsfirande av självständigheten i år. Det fanns en estnisk regering i exil under hela ockupationen och man väntade intensivt på att ryssarna skulle ge sig iväg.Enno Penno var premiärminister av Estland i exil från den 1 mars 1990 till den 15 sept 1992.
estlandskarin

2013-02-25 @ 12:08:25
Postat av: Brorsan

Inte visste jag att min gamle vän Enno även varit Estlands premiärminister!!

Svar: Jo just det. Ring och prata med honom! Det skulle vara så roligt att höra hur det var då för honom och exilregeringen!
estlandskarin

2013-02-25 @ 13:52:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0