feb 26, 2013, Müüriku gård där en familj Hoffmann levde.

 
 
I vår närhet finns Müüriku gård där en familj Hoffmann levde i ett par generationer. Min brevvän Jurgen som är ättling till Leontine Hoffmann samlar på material angående sina förfäder och har skickat mig ett polisprotokoll:

Leontine Hoffmanns överklagande av domslutet som Kriksskadekommissionen beslutat angående den vandaliserade lägenheten och stölden av silversaker under Frihetskriget. Överklagandet är daterat den 19 mars 1927.
När tyskarna lämnade den av bolsjevikerna ockuperade staden etablerades en kommunistisk stad i Narva 1918. http://en.wikipedia.org/wiki/Commune_of_the_Working_People_of_Estonia
Leontine bodde fortafarande i en femrumslägenhet ägd av Krenholms Väverifabrik. Hon fick i sista ögonblicket kunskap om kommunisternas ankomst och var därför tvungen att lämna alli “i Guds händer”.
Hon lyckades bara packa ner silversakerna i en plåtlåda som hon lämnade kvar på sitt kontor i fabriken, vilket hon menade var en säker förvaring.
Bolsjevikerna tog över lägenheten och bodde där i flera veckor, och när de gav sig av var allting bortflyttat. Lägenheten var tom även Krenholms kontor var plundrat, lådan öppnad och silversakerna var borta. Tjänstefolket hade ingen information om dem, så bolsjevikerna hade inga vittnen närvarande när de stal.

Detta var alltså den kommunistiska staden Narva som utropades till egen republik 1918. Det var de här männen som sedan under sin reträtt arkebuserade flera Rakverebor innan de försvann tillbaka in i Ryssland/Sovjet.
Så enkelt gick det att stjäla och förstöra; precis så som esterna drabbats så många gånger av under många århundraden i Estland.
------
Den mördade f.d. ryske spionen Alexander Litvinenkos rättegång blir troligen uppskjuten igen, skriver Postimees i dag. Ryssland utlämnar inte de två ryska män som är misstänkta för brottet.
-----
Ryska bilister har installerat automatkameror på sina bilar för att visa hur poliser kräver att få pengar för olika saker och för att visa att poliser medvetet framkallar krockar för att få mutor. Vid en sådan krock kunde vi se hur ett barn kastades ut ur den påkörda bilen. Korruptionen ska ju bekämpas. Men frågan är om det gäller all korruption.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0