feb 27, 2013, EU:s van Rompuy och premiärminister Andrus Ansip möttes.

 
Postimees:
 
33 procent av den invandrade befolkningen i Estland talar ingen estniska alls. 18,7 procent av dem kan förstå språket i dagligt kommunikation, 16,5 procent kan tala estniska och 24,3 procent kan tala och skriva estniska, och endast 7,5 procent har estniskan som modersmål eller hemspråk.
53,1 procent av de ryska medborgare som bor i Estland kan inte tala estniska.
39 procent av dem med obestämt medborgarskap i Estland och 13,7 procent av övriga medborgare talar inte estniska.
All information om den invandrade befolkningen gäller åldersgruppen mellan 15 och 74 år.
-----

van Rompuy.

I mötet mellan EU:s van Rompuy och Estlands premiärminister Andrus Ansip diskuterades energifrågor, EU: s digitala agenda och det östliga partnerskapet. "Vi har samma åsikter i dessa frågor," sa van Rompuy.
Van Rompuy beskriver Estland som ett på många sätt bra exempel inte bara på hur krisen drabbade, utan också på hur man hanterar krisen. "När krisen började var Estland en av de hårdast drabbade. Därefter har ni gjort en imponerande återhämtning", sade han. "Ni har inte bara återskapat tillväxt, ni har även lyckats minska arbetslösheten. Därför är Estland en inspiration till hur man ska hantera en ekonomiska kris.”
Ordföranden för Europeiska rådet sade också att han tror att 2012 var en vändpunkt i krisen och att enligt hans åsikt är euroområdet inte längre i  kris. Men varken medlemsstaterna eller EU, eller euroområdet bör vara nöjda med det. "Det finns ingen väg tillbaka," sa van Rompuy.
"Vi måste också vara medvetna om att ekonomin reagerar med fördröjning. När den finansiella stabiliteten börjar komma tillbaka tar det tid innan den tar sig uttryck i mer förtroende, investeringar och tillväxt. Och efter det att tillväxten återvänder tar det också tid innan de positiva effekterna på sysselsättningen börjar komma.”
-----
 
Kyrkorna får statlig hjälp till renovering.

 

Staten har skapat ett nationellt program "För bevarande och utveckling av gudstjänstlokaler"'. För budgetåret 2013 har staten har staten avsatt en summa på 622 486 € för restaurering av gudstjänstlokaler som ska fördelas efter behov.

I Estland finns inte någon statskyrka, och de ofta små församlingarna har fått bekosta restaureringar efter bästa förmåga. Alldeles för många kyrkor står i behov av renovering. Vi måste komma ihåg att under den sovjetiska ockupationen skedde inga reparationer över huvud taget utan kyrkorna användes som motionslokaler eller magasin eller vad som helst och stod och förföll.


 
 Väike Maarja kyrkas tak ska restaureras i år med hjälp av statens pengar. 



En annan bild från kyrkan, det restaurerade fönstret.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0