feb 28, 2013 Hesychasmen är en av de läror som betytt mest för rysk kulturhistoria och ryskt tänkande överhuvudtaget.

 
 
 
Att leva i ett land med en helt annan kultur än den man känner till är för det mesta en påfretstning. I alla fall om man inte lever där frivilligt.

Det som många i Sverige inte riktigt förstått är, att Ryssland är ett land med en helt annan kultur än Europa. Detta är inte ett rasistiskt uttalande utan fakta. I boken Ryssland. Ett annat Europa, Utbildningsradion, 1995, förklaras det på att så tydligt sätt. Det speciella är heyschasmen. Det har vi inte hört talas om förut, eller hur?

I Nestorskrönikan berättas om hur de slaviska folken sökte sin religion genom att besöka judiska, katolska och grekiskortodoxa gudstjänster. Den de fastnade för var den grekiska som beskrivs så:
...Vi veta icke om vi voro i himmelen eller på jorden. En sådan härlighet och skönhet finnes icke på jorden, och vi kunna icke förtälja det. Vi veta endast är där är Gud mitt bland människorna.
Glädje, fest och högtidlighet är utmärkande drag i deras religion.
 

De har ingen bibel. När man skulle ge kyrkann ett språk valde man det sydslaviska och skapade  kyrkoslaviskan. Till skillnad från de katolska gudstjänsterna som skedde på ett språk som inte så många förstod, var kyrkoslaviskan förstådd av alla. Till en början. Med åren försvann sydslaviskan som levande språk och ingen förstod längre vad som sas under gudstjänsterna. Man fick sina kunskaper istället från ikonerna, som förmedlade en innerlighet i sitt historieberättande.

Det som den ryska kyrkan aldrig fick med sig var grekiskan, det antika hedniska arvet, den antika filosofin, naturvetenskapen och skönlitteraturen. I öst var klostren enbart centra för andlighet och teologi. Där fanns absolut inget intresse för världslig kunskap. Någon skola blev det inte heller för barnen.
Kristnandet innebar att Ryssland anammade en bysantinsk högkultur men däremot inget bildningsväsende.

Detta är Renässansen: den period då medeltiden avslutades och antikens kulturarv sägs ha återuppväckts. Renässansen pågick från sent 1300-tal till början av 1600-talet och utgick särskilt från Italien. Den omfattar inte minst konst och litteratur som spreds med hjälp av boktryckarkonsten från sent 1400-tal. (Wikipedia)

Detta hände inte i Ryssland. Under Peter den store gick Ryssland direkt från medeltiden till upplysningstiden.
Det var under 1300- och 1400-talen som hesychasmen. en bysantinsk strömning, påverkade den ryska utvecklingen. Kärnan i denna fromhet var den inre bönen som oftast bestod av ett ständigt upprepande av en enda kort fras, den s.k. Jesusbönen: “Herre Jesus Kristus, Guds Son, förbarma Dig över oss.” Samtidigt andades man på ett speciellt sätt och satt i en speciell sittställning. Man mötte Gud. Allt påminner en del om yoga.
Hesychasmen är en av de läror som betytt mest för rysk kulturhistoria och ryskt tänkande överhuvudtaget.
Gud är ständigt närvarande både bland de heliga och på jorden. Ljuset betydde en direkt närvaro av det himmelska här på jorden. Ljuset var icke-skapat, en helt annan natur än solljuset, det fanns tillstädes i skapelsen. Mystiken blev materiell. Materien blir bärare av ett gudomligt innehåll.
I Ryssland kallas det det andra sydslaviska inflytandet när grekiska och bulgariska munkar förmedlade denna tro i landet.
Vad ryssarna alltså mottog från det sönderfallande Bysans var en utomordentligt djup kontemplativ mystik som bejakade livet men förnekade vardagen. /../ Det var en mystik som stod för en individuell fromhet, främmande för samhällslivets behov.

Detta är det Ryssland som redan Peter den store ville skulle försvinna in i en europeisk kultur. Därför byggde han Petersburg och såg till att Estland och Lettland fick sin tyska godsägare och sina köpmän. (Sedan skulle detsamma hända i hela riket, vilket inte hände.) Det gjorde också att kulturskillnaderna var stora redan under tsartiden, men när bolsjevikerna tog makten och nya idéer dök upp, då blev skillnaden avgrundsdjup.
Skulle vi i Sverige kunna tänka oss att behärskas av t.ex. en iransk regering med stark muslimsk tro? Skulle vi kunna ta över deras syn på människan- mannen och kvinnan- eller deras  syn på livet och levnadsregler? Jag tror inte det, men det var ungefär så för ester och letter när den sovjetiska kulturen la sin iskalla hand över de små länderna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0