feb 4, 2013 Är estniskan ett språk på utdöende?!!

Man har i dag konstaterat att de 28 illegala invandrarna är från Vietnam. De upptäcktes i södra Estland i Viitka by. Man använde helikoptrar i sökandet. De hittades och infångades. Just i det här området smugglas det allt möjligt. Inte bara människor. Troligtvis var de på väg till Sverige.
"Skyddar inte ryssarna sin gräns?" frågade reportern. "Man kan inte kontrollera varje cm varken i Ryssland eller i Sverige numera. Under Sovjetåren hade man större möjligheter. Lyckas vi hitta 40 - 50 % av de insmugglade, då byter de gräns. "Någon" organiserar smugglingen. Syftet är att de ska komma in i EU. Att skicka tillbaka dem till Vietnamn kostar upp emot 5 000 Euro/person.

En annan viktig nyhet som har diskuterats i ett par dagar gäller parlamentsledamoten Yana Tooms uttalande i Moskva att "det är konstigt att esterna kräver att de rysktalande barnen ska läras sig estniska när estniskan är ett språk på utdöende". Det har upprört i Estland.
Yana Toom
Hon tillhör partiet Keskerakond, Edgar Savisaars parti som har mycket samarbete med Moskva. Tre olika tunga namn i partiet intervjuades i kväll och de har olika åsikter om uttalandet alla tre.
1. "Att säga något sådant är oerhört! Hoppas hon nu har fått känna på riset!"
2. "Ryska journalister har vertkligen uppfört sig illa mot henne och ändrat hennes uttalande." (Hennes eget försvar också.)
3. "Hon sa nog så."!
Allmänt anses att hon bör lämna sin plats i parlamentet.
-----
Den ryske chefen Sergei på Bolsjojteaterna skrevs ut från sjukhuset i dag. Han fick syra sprutat på ansiktet när han var utanför teatern för en tid sedan. Han tvättade sig direkt med snö vilket antagligen gjorde att skadan blev mindre. Han har dock fortfarande problem med ögonen. Fem gånger är de opererade, och det kommer dröja länge tills de är helt bra igen, om de någonsin blir det. Orsken till syran? Några var upprörda för att de inte fått framträdande roller på tetern. 

I Moskva ordandes också ett snöbollskrig för ungdomar. Det blev en hejdundrande succé, så stor att polisen var tvungen att komma för att stoppa det.

En sak till från programmet “Farväl kamrater” i går om Sovjetunionen.
Kan ni gissa varför Ceausescu blev just kommunist?
 
När han var liten levde han på landsbygden tillsammans med sin mor och sin far. Fadern var en känd fyllerist och de jämnåriga bondpojkarna brukade ropa efter honom: Fylleunge! Fylleunge! Han hatade bönder efter det. När han så fick klart för sig att kommunisterna också hatade bönder och försökte utrota dem, då visste han var han hörde hemma.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0