feb 5, 2013 Han hade kamel istället för häst!

Klockan är just nu två minuter i tre på e.m.. Vi lyssnar på en direktvideo från Historiska Museet i Tallinn. Forskare redovisar sina forskningar om den estniska hiostrien. Det hela började kl. två, och hittills har vi inte hört något som förvånar. Men det kanske kommer.
Diskussionen höll på ända till klockan fem, och det handlar alltså om Estlands historia under medeltiden. Var esten i gemen slav som det sagts och som Henrik av Livonien tillskrivits, eller var det som i stora delar av övriga Europa mera blandad befolkning. Var Estland en nation, eller var det olika bosättningar bara.
"Ni vill göra oss till europeer, vilka som helst." protesterade någon.
Jag ska återkomma till det här. Jag har aldrig sett en historierevision på så nära håll.

-----
De baltiska bönderna protesterar nu mot orättvisorna i EU. Det ska gälla samma regler för alla, menar de. De är inte sämre än andra. En man höll upp en stor kraftig gul lök som växt i Estland och jämförde den med små ynkliga lökar från Frankrike. "Vilken av dem vill ni ha?"

Längs Via Baltica tände de på halmstackar i protest, därefter fortsatte letterna och litauerna. Vi skulle nog tänka på den baltiska kedjan. Minns ni?

De baltiska länderna samarbetar kraftfullt i bondefrågan i Bryssel. Och så ska de fortsätta. Kanske nästa utveckling av samarbete kommer gälla energin, eller kanske järnvägen. Vi får se.

     
                                                                      
En ny borgmästare, f.d. vice borgmästare Stanislav Tšerepanov,  har utsetts i Paldiski, gamla Baltishport efter att den gamle avgått efter misstroendevotum. Nu har både borgmästaren och ordföranden ryska efternamn. Båda är socialdemokrater och talar mycket god estniska. Under sovjettiden var Paldiski förbjkudet område för esterna eftersom det var militärt.

En kvinnlig läkare, som orsakat att små barn fått allvarliga skador och ett spädbarn avlidit, har dömts till fängelse.

Vi fick se vietnameserna vars illegala intrång orsakat att de hamnat i Tartu tingsrätt. Enung kvinna grät och berättade att hon hade tänkt arbeta som sömerska, och en man svarade på frågan: "Hur tog ni er från Ryssland över gränsen till de estniska skogarna? "Med taxi."

Vi fick se en bild på en bonde som hade en kamel istället för häst i sitt dagliga arbete på åkern. Han bodde i Kazakstan, är nu död. I Kazakstan har bilden ställts ut som ett exempel på hur bönderna valde kamel som dragare. Grejen är bara den, att bonden på bilden är est, Jaan Aabel, som bodde i en estnisk by där. Han ägde fem kameler. Det var han ensam om. De inhemska bönderna använde häst! Han hade flyttat dit lockad av tsaren, vädret och skördarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0