juli 12, 2013. Tallins Maritima Dagar, och en modig svensk!

Ett inslag i radioprogrammet "Språket" om estlandssvenskan var intressant. Man talade om den så gott som utdöda estlandssvenska kulturen. De talade om hur estlandssvenskarna "flyttat" till Sverige, och hur språket i skolan gick från svenska till ryska från en dag till en annan. Allt detta utan att med ett ord nämna kriget och flykten. Så kan man också feltolka historien.
-----
Slaget vid Reval 1790.
I år är Tallins Maritima Dagar ett sannt sjöslag. Förutom fem historiska fartyg är det stor uppslutning av mindre båtar.

Skonaren Kajsamoors kapten och ordföranden för Estniska Historiska Fartyg Herkki Haldre sade att Tallinns Maritima Dagar gradvis har ändrats. «Estniska Historiska Fartygsföreningen har alltid haft den här åsikten att människor inte bara ska lyssna på konserter och köpa fisk under havsdagarna utan hela nationen behöver flytta till havet. Det är mindre båtar här nu och redan i år kan vi lansera riktiga havsnöjen." sade Haldre.

På kvällen den 12 juli får vi se äkta sjöslag i finska viken. "Det handlar om de äkta gamla fartygen med nästan äkta krut och kanoner. Kanonkulor får naturligtvis inte används i det här sjöslaget. Och i spelet förekommer också en prinsessa, som dock inte är äkta. Men det är ett sjöslag med en prinsessa som det skulle kunna ha varit," sade Haldre. Publiken kan köpa biljetter på fartyget och delta i striden.
Liknande sjöslag förekommer på andra platser i världen, och kaptenen och Kajsamoor har deltagit i några av dem.
Att det inte går att använda ett fullständigt originalfartyg för sådana lekar beror förstås på att det skulle bli farligt!!
-----
Om ni har hört talas om överste Martin Ekström beror det nog på att han under ett par år under början av 1930-talet var ledare för ett nazistiskt parti. Han insåg sitt misstag innan han dog 1957, men i Sverige förlåts aldrig något sådant. När det gäller det andra mördarpartiet under 1900-talet, då blir man förlåten och upptagen i gemenskapen direkt. Det är stor skillnad på att mörda och mörda.
Emellertid var Marin Ekströms största gärning krigen. Han deltog som frivillig i flera krig, och man kan säga att han var helt orädd. Vid ett tillfälle under det finska vinterkriget gick hans division mellan två fiendedivisioner så oförskräckt att ryssarna tog för givet att det var andra ryssar som passerade. Han deltog också i Estniska Frihetskriget. Han vann slaget i Narva åt esterna. Han sa en gång att förhållandena i Narva då jämfört med när Karl II segrade över Peter den store var desamma. Snöstorm!
En okänd kvinna skrev en hjältedikt till honom som jag bara måste citera:
 
En svensk sågs åter stånda
vid Narva gamla stad
som låg i blodig vånda
av rödas blodparad.
Förr som korpral han tjänte
i Sol och Lejonland,
nu tappert regemente
man lämnat i hans hand.
 
Som Kung Karl  i tiden
han framför Narva står
och öppnar modigt striden
i hjältekungens spår.
Han en mot tio ställde
som förr i denna trakt
och bröt de rödas välde
trots deras övermakt.
 
Kanhända att han kände
en fläkt av svensk "stå stark"
och att det honom tände
på så historisk mark.
Men än en gång vid Narva
en svensk har gjort ett dåd
som åter torde tarva
en rad historisk nåd.

Jag har läst boken "Martin Ekström - orädd frivillig i fem krig, av Sivert Wester, 1995.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0