juli 20, 2013. Senaste nytt.

Aktuaalne Kaamera i går kväll:

Ryskt flyg har kommit in över estniskt territorium vid sina militära övningsflygningar. Ryssarna nekar.Just nu är många ester i Lettland, Riga för att övervara den Positiva Musikfestivalen.

 Under tiden den 18-21 juli är det musikfestival på Hiiuma/Dagö också. Det är den s.k. Hiiu Folk.

Så här kan det se ut:
 
Sista dagen av Hiiu Folk är en kyrkodag med många vackra kyrkosånger och -körer.
 
---
I Tartu däremot är det Hansadagarna.
På hemsidan presenteras programmet:

Main events, Jaani Town, Art Town, Children's Town, Science Town, Iron Town, Hansamarket, Middle Garden, New Courtyard och Wine Yard

Det låter innehållsrikt. Det är märkligt vid första tanken att Tartu var en Hansastad eftersom den inte ligger vid havet, men då glömmer man hur viktiga floderna var på den här tiden. Det är Emajõgi som rinner genom staden och ger sin speciella karraktär åt den.

I Emajõgi har de problem med de små snabba motorbåtarna som kör för fort och driver upp stora vågor på floden. De dränker bl.a. svanungarna. Nu har man stor bevakning i alla sjöar och floder i Estland och i den del av Emajõgi som passerar Tartu är det helt förbjudet att driva upp vågor.

Bilder från Hansadagarna:

 
 

---

Kopli är en förort till Tallinn. Under frhetstiden byggdes där arbetarbostäder, men under sovjetåren förstördes allt. En gång i början på 1990-talet ville Ants visa sina kollegor på studieresa hur det kan se ut i ett sovjetiskt bostadsområde. De färdades i en hyrd buss, och när Ants sa till chauffören att svänga in i Koplai såg han helt oförstående ut. "Där kör ingen som inte måste!" Han gav med sig i alla fall, och det mest bestående minnet förutom de förstörda husen var en skylt att där fanns en bordell, men den hade lunchstängt en timme på dagen.

Kopli ligger vid Finska viken. Många hus har havsutsikt, men problemet är att de är i så uruselt skick och att de som bor där inte har råd med nödvändiga reparationer. Nu diskuteras det om nybyggnad. Men troligtvis är det ingen utländsk byggare som tror på området. Det blir nog staden som får stå för byggnationerna.

Jag tycker det är ett mycket fint läge vid havet, men om man ska få dit nya hyresgäster måste resten av Kopli rivas eller rustas. Det låter sig nog inte göras.

 
Det är klart att det måste göras något här i Kopli.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0