juli 26, 2013. Lite om Pärnu.

På Pärnus hemsida hittade jag en guide, bl.a. berättas om hur estlänningarna - esterna eller estländarna antar jag de menar - är. Se bara:

Lär känna estlänningarna

 

 

Estlänningarna kallas ibland för Europas japaner. De har i allmänhet stark moral, en tystlåten höviskhet blandad med stor arbetsvillighet. De värdesätter utbildning så mycket att arbetsmarknaden blivit mättad med högutbildade personer, och det saknas arbetskraft till jobben som saknar utbildningskrav (eller har väldigt kort utbildning). Några tips på vägen:

  • Man har inte skor inomhus i Estland, precis som i Sverige.
  • I Estland anses det fint att tala lågt och bara om vettiga saker – småprat är inte speciellt uppskattat.
  • Förvänta dig inte många komplimanger från en est, som du kan göra av exempelvis en amerikan – får du en så vet du dock att den är menad och sann.
  • I Estland reser man sig för äldre på bussen, och kvinnor får alltid gå in i rum först.
  • Man gör gott i att akta sig för att prata om Sovjetunionen, speciellt om man pratar om den på ett positivt sätt. Nästan alla estlänningar känner någon som blev skickad till fånglägren i Sibirien. Ryssland är inte populärt här. Kalla aldrig en estlänning för ryss!
  • Estlänningar gillar inte att bli kallade östeuropéer, de ser sig själva som ett nordiskt land precis som Sverige, Danmark, Finland och Norge. 
Jaha. Så anser de att de är. Ja, då är det väl sant då.
 
Och så har vi Pärnus Gamla Stad med intressanta saker att se:
  

Gamla stan i Pärnu är full av vackra, gamla byggnader. Att ta sig runt här till fots tar cirka 1,5 timme om man går lugnt och vill hinna se allt. Några intressanta punkter är Röda tornet, Rüütli Street och rådhuset.

Röda tornet

Röda tornet är en gammal mur som omgärdade ett fängelse på 1400-talet. Detta är den enda förstärka del som finns kvar av den gamla Hansabyn Uus-Pärnu från 1400-talet. Röda tornet är den äldsta byggnaden i Pärnu idag. Sedan den byggdes har den tjänat som fängelse, arkiv och nu som sevärdhet.

Rüütli Street

 Detta är huvudgatan i gamla stan. Alla de vackraste gamla byggnaderna i stan finns här, samt stadsmuseet. 

Rådhuset

Rådhuset byggdes 1797 av P.R. Harder, en förmögen handelsman. 1819 byggde militären om det och använde det som residens åt den militära befälhavaren i staden. År 1839 blev det rådhus i staden, och så har det förblivit sedan dess. 


Och så resten av staden:

Går man i normalt tempo så tar det cirka 3 timmar att utforska Pärnus centrala delar, och se allt som är värt att se där. Exempel på detta är den gamla stadsporten, strandpromenaden, St. Katarinas kyrka och all den fantastiska arkitektur som finns kvar i staden. Här finns en mängd väldigt intressanta museer, som exempelvis det moderna konstmuseet. Här visas ny, avant garde-konst som väcker känslor och provocerar de som tittar på den.

 

De byter ut sina objekt ganska ofta, så är man en återkommande besökare så är det väl värt att ta sig en titt även andra gången man är här. Museet ligger en bit söder om innerstan i Pärnu. Man får definitivt inte missa de otroligt vackra kyrkorna i Pärnu heller – det finns tre stycken. De heter St. Katarinas kyrka, St. Elisabeths kyrka och Kristi Förklarings Apostolisk-Ortodoxa Kyrka.

 

Jag har inga bilder att visa på sjukhuset där Ants föddes eler huset han bodde i under sina första sex levnadsmånader. Men jag har väl berättat om när vi i början av 1990-talet var på väg hem med Estonia från Estland. Jag såg några bekanta och hälsade på dem. De berättade att de just varit i Pärnu. "Jaha", sa jag "där är Ants född." Ett sus fyllde båten. "Pärnu..." Han är född i Pärnu.." hördes det från alla håll. Då förstod jag att det vär väldigt fint att vara född i Pärnu. Alltid lär man sig något nytt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0