juli 3, 2013. Sommar!

 
På kartan över det stora ryska riket ser man Magadan rödmarkerat.
 

I går såg vi ststa delen av ett TV-program om några esters resa till Magadan. Det var bitvis skrämmande, men faktiskt roligt och intressant också. Vissa vägar  deras fyrhjulsdrivna bilar var tvungna att ta sig fram på kan knappast kallas vägar. Ibland måste en traktor dra dem framåt. Vägarna var då täckta av vatten och med större eller mindre stenar i vägen, inte alls släta eller körvänliga. Andra vägar var asfalterade. Människorna var däremot precis så vänliga som man brukar säga om alla ryssar: de älskar och slår ihjäl med samma varma själ. Eller: de var verkligen hjärtliga. Magadan är en rysk oblast och var alltså en del av Sovjetunionen. Där har landet inte utvecklats efter Sovjetunionens fall lika snabbt som i Estland. Jag tror att det är intressant för esterna att få klart för sig hur deras liv har förändrats under de senaste drygt tjugo åren. Tappar de modet ibland behöver de påminnas om vad de numera slipper. 
 
Vi åkte in till Rakvere i dag och tog en annan väg än den vanliga. Solen sken och åkrarna lyste med friska gula eller gröna färger. I trädgårdarna stod blommor i alla färger. Det är verkligen den vackraste tiden nu att besöka Estland. 
 
I Estland ordnas sommarjobb för skolungdomar av en organisation, Malev. De kan t.ex. erbjuda skolungdomarna jobb som guider på herrgårdar. De betalar inte så bra, så får de andra jobb tar de naturligtvis de jobben, ändå är det jättebra att de finns. Det handlar om fickpengar och trevliga kompisar. Som att jobba på läger i Sverige.
 
Om man vill träffa några ester är det säkrats att ta bilen till Pärnu och parkera i närheten av stranden. Där är dom! I dag var där 2 500 människor.
 
 
 
 
Ibland har man bara alltför roligt. Ibland när det festas skickar man upp nödraketer till allas förtjusning - utom sjöräddningens. De är skyldiga att undersöka vad som hänt. För det mesta är det alltså fest! 18 gånger har det varit utryckning under de senaste veckorna. Det är inte billigt att avslöjas. 400€ får den betala som hittat på skojet.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0