juli 9, 2013. Moskva ger sig på Estland igen.

Att den ryska regeringen hackar på esterna ständigt har vi ett nytt exempel på.
Det var en minnesdag för de stridande esterna i söndags. De som stred i tysk uniform eller estnisk hemvärnsuniform mot Röda armén när de på nytt trängde in i landet 1944. De som visste vad som väntade om/när ryssarna kom tillbaka. De som stred för att få tillbaka sina släktingar från Sibirien och för att inte andra ester skulle drabbas av samma öde som så många andra landsmän under den första ryska ockupationen. Helt enkelt: de som stred för esternas överlevnad.
Nu har ett uttalande kommit från Moskva där de klassar esterna som nazister. Frågan blir för oss andra: måste man vara nazist för att man är mot sovjetkommunistiskt barbari?

Ordföranden i Rysslands förbundsråds utrikesutskott Michail Margelov har återigen skarpt kritiserat Estland, han kallar frihetskämparna en samling "Nazitsvansar."

 Michail Margelov, Ryssland och Marko Mihkelson, Estland.

Margelov berättade för Interfax Agency, att Estland sprider fascistiska tankar i EU i ökande omfattning (!!??)  Enligt honom kan dock vara en ny utveckling vid en tidpunkt då Bryssel kommer att fokusera på problemen med europeiska värderingar utanför dess gränser, att "Estland, och flera andra östeuropeiska länder bildar ett nytt Tredje rike." (var får de allt ifrån?)

Margelov sade att samma känsla delas av Rysslands ledare. Mot denna bakgrund, sade Margelov att det estniska försvarets «SS smickrande" uttalande är helt naturligt.

"Den här gången begränsade sig försvarsministern Urmas Reinsalu bara till ett uttalande, medan han förra året deltog personligen och tackade den tidigare SS Nazi-svansen, det estniska folket, för deras hedervärda insats," sa Margelov.

Margelov sade också att den estniska lagstiftningen inte föreskriver straff för nazistisk propaganda, och därför kunde estnisk nazistisk propaganda uttalas från makten. 

Estland svarar: «Sådana uttalanden bekräftar tyvärr bara  den stalinistiska inställningen till historien och är är mycket störande för internationella relationer", säger ordföranden i  estniska riksdagens utrikesutskott Marko Mihkelson. «Rysslands parlamentariska förfaranden, syftar till att kriminalisera den historiska tolkningen. Detta är ett tydligt tecken på att Ryssland inte är redo att erkänna omfattningen av Stalins brott och effekterna för de europeiska nationerna. Andra världskrigets tragedier, som förstörde miljontals människors liv, ska inte förbjuda dagens politiker att visa sina känslor och tankar. Det förflutna kan inte spärras in för någon, den tillhör oss alla, "sade ordföranden i utrikesutskottet. (Inte bara lögnare från Ryssland dock!!)

"Eftersom detta uttalande inte förvånar någon har de inte stor betydelse för de bilaterala relationerna," sade Mihkelson.

 Urmas Reinsalu, försvarsminister. Han efterträdde Mart Laar som avgick bl.a. av hälsoskäl.

 

Estlands försvarsminister Urmas Reinsalu skickade sina hälsningar till de återsamlade frihetskämparna och till dem som motsätter sig ockupationen av Estland av totalitära regimer och håller den övertygelsen vid liv i den nuvarande friheten.

Reinsalu skickade sin hälsning till alla människor som bodde i landet under andra världskriget då Estland var ockuperat av det kommunistiska Sovjetunionens och det nationalsocialistiska Tysklands totalitära regimer som förorsakade människor så fruktansvärda förluster.

"Baserat på ovanstående två principer - Republiken Estland rättsordning menar att de stater som ockuperade Estland skall fördömas för brott mot mänskligheten. - Denna uppmaning publicerades i det estniska parlamentet den 14 februari 2012 till medborgarna i Estland, som samarbetade med Sovjetunionen eller det nationalsocialistiska tyska riket under deras ockupationer. På uppdrag av den återkomna fria estniska regeringen", skrev försvarsministern.

Nu ska vi tänka på vilka lögner vi blir presenterade här. Det är exempel på rysk propaganda. Dvs. man svartmålar esterna totalt. Tar all heder och ära av dem och vill att vi alla ska tro på lögnerna. Precis så arbetade Moskva under de sovjetioska åren. Många trodde dem då, och många tror fortfarande att det var sant. Jag brukar ta det här exemplet:

Sovjet sa: Estland är en nazistsatat. Sedan tog de landet och utlyste "nyval". Därefter sa de: Esterna ber om att få ingå i Sovjetunionen. Så fort den nya kommun istiska regeringen börjat arbeta: Esterna är nazister! 

Och, som vi öäven hört av Sofi Oksanen tror fortfarande delar av världen på det. Men hur går det ihop? Och: har man frågat esterna? Har esterna själva någonting att säga till om när det gäller dem själva?

Fortfarande är det många som tror att det var Sovjetunionen som vann kriget mot Hitler. Jag säger bara: Läs bloggen i morgon.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0