juni 16, 2013. Patriarkens besök.

Den stora händelsen i Tallinn i dag är nog att Patriarken för Moskva och hela Ryssland, Kirill, invigde Lasnamäe kyrka.  Vi kunde se hela gudstjänsten på en direktlänk från Postimees. Det som slår en svenska allra först är allt guldet. Alla präster som deltog i gudstjänsten var klädda i guldbrokad. Ikonerna hade guldramar, alla kors, biblar och annat de höll i var av guld. 
Ceremonin var lång och sången var ortodoxt entonig. Språket var ryska och kyrkoslaviska med några korta estniska inslag.
Med på ceremonin var också chefen för ryska järnvägen som skänkt pengarna till kyrkan. Jag läste i Postimees att han tyckte esterna var ena tiggare... Det var ju Edgar Savisaar, Takllinns borgmästare, som fått pengarna av honom.
Längst fram i kyrkan stod också en grupp vakter, vända mot församlingen, som inte behövde ingripa, dock. Utanför stod tusentals människor och deltog via en TV-skärm.
 
 
I går var patriarken vid Lindas staty i Tallinn och lade ner en krans till minne av alla dem som deporterades för 72 år sedan. Och efter ett samtal med statsminister Andrus Ansip sa patriarken om sovjettiden:
 
Patriarken vid Lindas staty.

"Vi vet att dessa brott orsakades av en ideologi som uteslöt alla oliktänkande, och som angrep folk på de värsta sätt för att få  bort dem. Detta har drabbat miljontals människor i Estland, Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Moldavien och många andra ställen. Men vi måste glömma det förflutna och ta lärdom av det, vi får inte  göra samma misstag i dag", sa Patriarken," de människor som bär bitterhet i sin själ får inte sprida den till människor i närheten. - Sedan gick patriarkern till den sovjetiske bronssoldaten på krigskyrkogården och la ner en krans där. Minns Lenins ord: Döda alla präster!

"Må Herren välsigna både Estland och Ryssland, våra nationer, så att vi får hjälp att övervinna effekterna av de tidigare händelserna; må han hjälpa oss att forma vår framtid så att något liknande aldrig händer igen, aldrig någonsin," sade patriarken. "Herren skall giva oss sin välsignelse, och hjälpa oss att tillsammans arbeta för att framtiden blir bättre. Må Gud beskydda er. " I domkyrkan sa han också:  "Vi hoppas att våra böner når Gud och skuggorna från det förflutna inte ska påverka oss,"

Statsminister Ansip uttryckte att han ser det som ett positivt besök. Patriarken kommer från Moskva till Tallinn  i goda avsikter. Allt som kan förbättra trelationerna med Moskva är gott.

När det gäller kyrkan under ockupationen:

Redan under den första sovjetiska ockupationen, greps 18 ortodoxa präster, fyra präster dödades och fem mobiliserades i Röda armén.

Strax innan den sovjetiska armén åter nådde Estland år 1944 hade 23 ortodoxa präster lämnat Estland, bland dem Metropoliten Aleksander. (Den man som Ants mormors syster levde med. De flydde med fartyget Moero, som också blev beskjutet av det sovjetiska flyget; dock träffades det och sjönk. Patriarken och tant Olga blev räddade av fartyget Nordstern, som Ants familj var på.)  

Liksom den lutherska biskopen Johan Kopp arbetade metropolit Alexander i exilen för att organisera kyrkan och återställa allt i gammal ordning. Den ryska ortodoxa kyrkan hade avvecklat den estniska 1945.

I Estland är åter den ortodoxa kyrkan uppdelad. Dels finns dels den estnisk-ortodoxa kyrkan och dels den ryskortodoxa. Lasnamäe kyrka hör alltså till den ryska delen, liksom ortodoxa kyrkan i Tallinn, Alexander Nevskijkatedralen.

 

i september väntas  Konstantinopels ekumenisk patriark Bartolomeus till Estland.

-----

En cirkuselefant skulle bada i Narvafloden. Av någon anledning dog den där. Det var garanterat första gången något sådant hände i Estland! Men inte första gången någon dör i den floden!

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0