juni 19, 2013. Vilja Savisaar-Toomas

Jag skrev en gång om att jag skulle vilja läsa Edgar Savisaars tankar. Han är Tallinns borgmästare och besöker Moskva ofta; fick pengar  av Ryska Järnvägens chef till kyrkan i Lasnamäe och till sitt parti. Han har lyckats få de rysktalandes öra. Jag skulle vilja förstå hur han tänker, om det bara handlar om maktens tjusning eller om det också är en önskan att Estland åter tas in i den ryska sfären.
En som vet mer om det är hans f.d. hustru Vilja Savisaar-Toomas. Hon kom till EU i Bryssel på mandat från Keskerakond, Savisaars parti, men har nu lämnat det partiet och finns nu i Reformpartiet.
Hon intervjuades i Ohtuleht där hon talar om sina ambitioner att bli ny borgmästare i Tallinn.
 
Vilja Savisaar-Toomas

"Jag blir en bättre borgmästare än Edgar."

En tidigare partivän säger att hon är den enda allvarliga konkurenten till Savisaar.

Vilket parti hon skulle byta till var inte helt självklart. Hon tittade på socialdemokraterna också, men det var mer som överensstämde med hennes åsikter i Reformpartiet. Keskerakond säger hon "är bara ett populistiskt parti". Det är ju lite hårt efter många år i partiet. Men kanske det betyder att det bara är makten Savisaar vill åt, och att få de ryska rösterna till ett enda parti betyder många röster. Hennes tanke om borgmästarjobbet är bl.a. att hon skulle kunna genomföra de bra förändringarna som Keskerakond har propagerat för, och avsluta dem som inte är bra.

Den som varit Reformpartiets borgmästarkandidat tidigare är Valdo Randpere, en est som med sin hustru flydde till Stockholm på 1970-talet. Det stod en hel del i tidningarna då, och esterna i Sverige var, som vanligt, oroliga för att han var utsänd av Moskva. Han återvände när Estland blivit fritt och engagerade sig i politiken.

Vilja Savisaar-Toomas menar:

"President Ilves uppmanade oss att arbeta för Estlands bästa. Jag tror att inte att något land någonsin kan bli helt perfekt, men det kan ständigt förbättras. Ett sätt att göra detta är att engagera sig i något parti och delta i den politiska processen. Jag är estnisk patriot, och jag måste respektera alla estniska politiska partier, men jag beslutade att gå med i Reformpartiet eftersom jag ser det som den kraft som garanterar den mest stabila utvecklingen i Estland och är en garanti för överlevnad av det estniska,"

-----

Mot slutet av Frihetskriget stred estniska och lettiska soldater tillsammans på Lettlands mark för att tränga undan de tyska trupperna. (Då hade Tyskland ockuperat området; ryssarna var redan besegrade.) Det är därför man firar Segerdagen den 23.6 då balterna segrade i en stor strid. Sammanlagt föll cirka 600 estniska soldater i Lettland. Nu har det i Lettland rests en minnessten för alla dem som gav sitt liv i striderna. Estlands och Lettlands försvarsministrar deltog i ceremonin.

 
 
-----
Och så dagens Lenin:
För utlänningarna till koncentrationsläger!

"När det gäller utlänningar föreslår jag inte deportation. Ett koncentrationsläger skulle antagligen vara bättre..."

Lenin

3 juni 1919

(Lenin, V.I. Complete Works vol. 50. p. 335. Lenin's telegram is addressed to Stalin in Petrograd. Lenin also signed a decree of the government headed by him, which says: “All foreign nationals who are resident in the RSFSR territory, belong to the middle class of the nations that are engaged in hostile and military activities against us, and are aged between 17 and 55 to be put in concentration camps…” See: (Latyshev, A.G. op. cit. p. 56.)

Så var det. Det var ett brott att komma från ett annat land. Och vi vet ju att det fanns många sådana i S:t Petersburg. Allt kan vara ett brott.

Vi vet också att det var sådana koncentrationsläger Hitler hade studerat innan han skapade sina.


Kommentarer
Postat av: Brorsan

Hej, Du har naturligtvis helt rätt om bakgrunden till de sovjetiska koncentrationslägren,men ondskan fanns även tidigare. Det var britterna som började i boerkriget när de samlade de besegrade boerna i "koncentration camps". Så gjorde också kroaterna under balkankriget. Ondskan är otäckt universell, vilket inte gör den mer försvarbar.

Svar: Då kan jag kontra med att redan Ivan den förskräcklige skickade människor, ester, till läger i Sibirien. Slår du det?
estlandskarin

2013-06-25 @ 18:37:49
Postat av: Brorsan

Ondskefulla härskare har alltid funnits. Esterna har mer än andra fått kännas vid dem. Min poäng var att det var britterna som myntade begreppet "koncentrationsläger".

Svar: Ja det kan jag gå med på, men förekomsten av dem är gammal.
estlandskarin

2013-06-26 @ 13:57:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0