juni 5, 2013. Lenin och medmänskligheten.

Dagens Lenincitat:
Religion är opium och billig fylla.

"Religionen är ett slags andlig förtryck ... Religionen är ett opium för folket. Religionen är ett slags andlig billig sprit i vilken kapitalets slavar dränker sin mänsklighet ... "

Lenin
3 December 1905

(Lenin, V.I. Complete Works vol. 12. pp. 142, 143.)


Vad ska man då kalla kommunisterna? I vad dränkte de sin medmänsklighet?

Vi satt och pratade med Astrid i dag. Hon har levt hela sitt liv i Estland och är i dag dryg 70 år. Hon berättade att först tog de pappan, som var tysk vilket naturligtvis var belagt med dödsstraff. Sedan kom mamman upp på en deporteringslista; hennes brott var att hon var gift med tysken; men en av hennes väninnor hann se listan och lyckades stryka mammans namn. Men ingen var säker, så när dagen för hämtningarna kom då hade de flyttat Astrid till en granne, så hon inte skulle tvingas med till Sibirien. Mamman klarade sig också. Men ändå var det människor som kallade henne för "tyskhora" och skrek att "nästa gång är det du som åker" när de kastade sten mot hennes hus.

Vari ligger mänskligheten att skicka små barn till Sibirtien till en synnerligen osäker tillvaro?

-----

Astrid berättade också att hon är släkt med en psykiater som skötte om den f.d. president Päts på sjukhuset i Estland där han fick vara under en kort period. (Han hade tvingats lämna som president 1940 när Sovjet tvingat fram enb ny regering och sett till att den "bett" om att få bli del av Sovjetunionen.) Han var alltså inlåst på ett psyksjukhus i Kazan där man fann bevis för hans svåra sjukdom när han sa att han var president i Estland. Sjukare kan väl inte en människa bli, eller...? Han flyttades så småningom över till det estniska sjukhuset, men där stod folk samlade och väntade på att få se sin president; därför fick han inte vara kvar utan skickades tillbaka till sjuhus i Ryssland där han dog 1956.

Konstantin Päts, president.        Konstantin Päts i fängelse. 
 
Hur någon kan säga att det fanns något gott i kommunismen är för mig en gåta. Mord, arkebuseringar och deportationer av fullständigt oskyldiga människor! Liv som helt ruinerades.  Är det så sanningen alltid behandlas historiskt. Vi gör om den så att den passar våra syften. Hurdana är vi människor egentligen? Dessutom menar dessa människor att de står för "det goda"! Ännu viktigare: Vad menas med ordet sanning?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0