mars 14, 2013. Operation Norrsken, om Stasi och Sverige under kalla kriget.

 
President Toomas Hendrik Ilves, skickade sina gratulationer till påven Franciscus I.
"Jag önskar er styrka och framgång i Ert arbete som efterträdare i Peterskyrkan vilket innebär ett stort ansvar. Den stabilitet och säkerhet samt all den glädjen som den den romersk-katolska biskopen betyder i den globala katolska världen såväl som i den ickekatolskas världen är mycket väsentlig i dagens flyktiga och snabbt föränderliga värld ", skrev den estniska statschefen.
President Ilves har också skickat ett tack till påven emeritus Benedictus XV och inbjudit s娨äl honom som den nyvalda påven Franciscus att besöka Estland.
-----
 

I häftet Pennan och Svärdet, medlemstidningen för Svenskt Militärhistoriskt bibliotek kan vi läsa denna, för mig, oväntade presentation av en ny bok:
Operation Norrsken, om Stasi och Sverige under kalla kriget. Christoph Andersson

Före Berlinmurens fall var DDR och dess ökända säkerhetstjänst Stasi en maktfaktor i Europa. Journalisten Christoph Andersson har grävt i arkiven och hittat häpnadsväckande uppgifter om dess svenska kopplingar.

På 80-talet ville regeringen Palme exportera svensk kärnvapenteknologi till DDR. Ärendet var kontroversiellt, men den enda som började nysta i frågan var Rapportjournalisten Cats Falck. Hon upp­täckte ett mystiskt östtyskt företag som skulle vara mellanhand. I november 1984 försvann hon spårlöst och hittades senare död.

Lika mystiskt dog krigsmaterielinspektören Carl Algernon. Det var under efterdyningarna av Bofors omstridda export av krut och sprängämnen till Iran via DDR. Men också efter att Bofors i hemlighet tillverkat krut till östtyska folkarméns Kalasjnikovgevär. Även här figurerade ett mystiskt östtyskt företag.

I båda affärerna hade DDR:s säkerhetstjänst Stasi sina fingrar med i spelet. Stasi gav sig även in i frågan om immunsjukdomen aids. Målet var att få aids att framstå som ett hemligt amerikanskt bio­logiskt vapen. Filmregissören Roy Andersson var snabb att svälja betet och bakade in idéerna i en upplysningsfilm, bekostad av Socialstyrelsen.

Men den kanske största Stasioperationen blev en flopp. Den gick under namnet Operation Norrsken och skulle kompromettera det svenska kungahuset för dess gamla förbindelser med Nazityskland. Allt avblåstes i sista stund när Stasi och DDR insåg att det fanns pengar att tjäna. Närmare bestämt genom att göra ljusskygga affärer med svenska Asea, Bofors - och den socialdemokratiska regeringen Palme.

Samarbete mellan Sverige och kommunstländerna var nog ännu mer intensivt än jag föreställde mig. Jag har dock alltid undrat vad Palme gjort för att få en gata uppkallad efter sig i Moskva och andra kommunistländer. Jag menar att Palme måste gjort något som de ansåg viktigt. Vad? Han arbetade internationellt. Han mäklade fred. Jag vet. Men exakt vad var det som föranledde Moskva och de andra länderna att uppkalla gator efter honom?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0