mars 18, 2013. Ett fel rättades till, sa Putin

 
Huvudstadsbladet har några intressanta artiklar.
En fantastisk liten artikel som lika väl kunde vara skriven av den finlandssvenske docenten Bäckman.

Putin: Gränsfel rättades till i vinterkriget

Rysslands president Vladimir Putin ser vinterkriget som Sovjetunionens försök att rätta till misstag som begåtts under bolsjevikrevolutionen.

Enligt nyhetsbyrån Interfax framförde Putin sin syn på vinterkriget i ett tal till ryska krigshistoriker.
Putin sade att han inte vill ta ställning till om de sovjetiska ledarna gjorde rätt eller fel 1939.
– Som en snabb analys kan man konstatera att riksgränsen (till Finland) var 17–20 kilometer från S:t Petersburg. Det var ett stort hot mot staden med fem miljoner invånare, sade Putin enligt Interfax.
– Jag tror att den tidens bolsjeviker försökte korrigera historiska misstag som de hade begått 1917.
Vinterkriget utkämpades 1939–1940. Det började med att Sovjetunionen anföll Finland.
I själva verket var det efter överenskommelsen mellan Molotov och Ribbentrop i det hemliga tillägget som föranledde angreppet på Finland. Tyskland och Ryssland hade delat upp Europa och Finland tillföll Ryssland, precis som Baltikum.
------

Finland har många turister från Ryssland, precis som Estland och även Sverige.

Ryssar tar te och tunga med sig hem

K-Citymarket i Jumbo i Vanda lockar ryska ­kunder med muminte och stora köttstycken som de flesta finländare inte ens vet hur man tillreder. Mängden ryska turister förväntas tredubblas fram till 2025.

Matti Himberg är köpman i K-Citymarket i köpcentret Jumbo i Vanda, där de ryska konsumenterna blivit allt viktigare för kommersen. Himberg berättar att ryssarna som besöker butiken köper stora mängder te, snabbkaffe, fisk och stora köttstycken.
– En finländare köper kanske ett paket snabbkaffe åt gången, medan ryssarna köper tio. För köttet har de ofta stora kylväskor med sig. De kanske köper åt bekanta också, säger Himberg.
Rysslands tullar gör att många varor är billigare i Finland än i Ryssland. Enligt Himberg är det ändå framför allt pålitligheten som lockar ryska konsumenter. Obs! Pålitligheten! varför säger han så?
– Jag har varit i S:t Petersburg och jag tycker inte att prisskillnaderna är så stora. Ryssarna litar på finska produkter. De vet att varorna inte är förfalskningar och att till exempel elektronik verkligen fungerar. Just det. Det är skillnad på teknik och teknik.
Enligt Rysslands statistikcentral besökte fem miljoner ryssar Finland i fjol. Det var en ökning på 16 procent jämfört med året innan.
– För några år sedan vid nyårstid började det komma hela busslaster med ryska turister som
knappt alls kunde engelska. Det var svårt för dem att göra sig förstådda, men nu har vi åtta anställda som talar ryska, säger Himberg. I Estland tycker ryssarna att det är så bra eftersom de kan tala ryska med expediterna.
Matti Himberg visar vakuumförpackade köttbitar som enligt honom inte går åt nästan alls bland finländare. Rauno Koskinen är i färd med att lägga köttbitarna i hyllorna.
– Finländare vet inte ens hur man ska tillreda de här köttstyckena med ben och allt, men ryssarna kan handskas med dem. De har konsten att laga mat i ryggmärgen. Nöttunga går också åt. Kring tre fjärdedelar av all tunga köps av ryssar, säger Koskinen.
Spa lockar kunder
Flamingo spa, som finns i byggnaden bredvid köpcentret, lockar många ryska turister. Kring åtta procent av kunderna är ryssar. Framför allt på helgdagar kommer ryssarna gärna, och till exempel på kvinnodagen – en helgdag i Ryssland – var kring hälften av kunderna ryska.
– Vi gör reklam för köpcentret i bland annat radio Sputnik. Flamingo spa är väldigt viktigt för att locka ryska konsumenter, säger Salla Kivinen som är marknadsföringschef för köpcentret Jumbo.
– Information via bekanta är väldigt viktig då ryssarna väljer resmål. Också webben är viktig, så vi satsar på ryskspråkiga webbsidor. Förra året växte de ryska taxfree-inköpen med tio procent, säger Kivinen.
Enligt en undersökning gjord för Södra Karelens landskapsförbund kan mängden ryska turister mycket väl tredubblas fram till år 2025, också utan visumfrihet.

Även i lilla Rakvere är ryska turister vanliga. De kan ha rest flera hundra mil för att komma dit. Där finns Aqva Spa som har fått bygga ut sin hotellavdelning för att kunna ta emot alla ryssar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0