mars 19, 2013, 10 000-tals ryssar drabbas när Cypern krisar.

Vi har kunnat se att det framkommit bevis på att valen inte gått rätt till i Ryssland. Vid valen till Duman var inte partiet Enade Ryssland vinnare. Även presidentvalet var fel. Putin fick 13 % färre röster än valresultatet visade. Vad gör då Putin? Jo, han skrotar partiet Enade Ryssland, skapar ett nytt, "vitt" parti och utlyser nyval. Det är inte beslutat ännu, men det är en stark gissning vi har. Putin är nämligen en “ärlig” människa som vill vinna på ett “ärligt” sätt. 

-----

SvD, Jan Blomgren, skriver om bankavgiften som skulle tas ut på Cypern.

10 000-tals ryssar drabbas när Cypern krisar

Den ryska börsen tappade i går drygt 3 procent när beslutet att beskatta cypriotiska bankkonton skickade chockvågor till Moskva. För 10 000-tals ryssar är Cypern ett skatteparadis, som utnyttjas av såväl laglydiga som kriminella.

Enligt en färsk rapport från kreditinstitutet Moodys hade ryska banker och företag i slutet av 2012 31 miljarder dollar placerade på Cypern. ”En smäll i magen” kallade den ryske analytikern Sergej Suverov Eurogruppens beslut och många ryssar tappade säkert andan. Enligt Forbes webbsida förlorade ryssar ”över 3,5 miljarder dollar på en dag”. Den cypriotiska ekonomin är mycket intimt förknippad med Ryssland.

/.../

Det finns alltså flera anledningar för hederliga ryssar att utnyttja Cyperns banksystem. Men, det finns än fler anledningar för kriminella ryssar som vill undkomma skatt i hemlandet eller som vill tvätta olagligt förvärvade pengar. Enligt den ryske centralbankschefen Sergej Ignatiev fördes drygt 300 miljarder kronor ut ur landet under 2012 och av tradition hamnar en stor del av pengarna på Cypern.

I ”nytvättad” form kommer sedan en hel del pengar tillbaka till Ryssland. 2011 var Cypern det land som stod för de största direktinvesteringarna - 13 miljarder dollar - i Ryssland.

Cypern används ofta som bas för korruption av olika slag. Den ryske superbloggaren, och korruptionsjägaren Alexei Navalnij har till exempel avslöjat hur banken VTB betalade ett Cypernägt företag 457 miljoner dollar för kinesisk oljeborrsutrustning, vilken företaget samma dag hade köpt för 297 miljoner dollar. 160 miljoner dollar, eller en dryg miljard kronor, försvann snabbt på en Medelhavsö där ryssar på många sätt har fria händer.

Vladimir Putin talade i går om ”ett orättvist och oprofessionellt beslut”. Men om den ryske presidenten menar allvar när han vill bekämpa korruptionen borde han uppskatta om möjligheterna till olagligheter på Cypern begränsas eller åtminstone blir mer riskfyllt.

Premiärminister Medvedev säger i tidningen: “Det här ser helt enkelt ut som konfiskering av andra människors pengar.”

I Ryssland håller de på att vända Stalintiden till något positivt. Det har vi sett i många tidningsartiklar. Vad man tiger om är att Stalin gjorde just så. Han gav de baltiska folken först en falsk växlingskurs när esterna tvingades växla in sina pengar till rubel, så att de förlorade nästan hela sitt värde. Sedan fick de bara ta ut 100 rubel om dagen av sitt bankkapital. Därefter la han beslag på nästan allt kapital på bankerna. Med andra ord: Han konfiskerade de baltiska folkens pengar. Tydligen ska man se det som ett orättvist och oprofessionellt beslut enligt Putin. Men det är väl skillnad på vem det är som drabbas. Eller?

-----


På Rakvere teater har utsetts den bästa manlige resp. kvinnliga skådespelaren.
 
 
Ülle Lichtfeldt är den stora primadonnan på Rakvere Teater. Henne ser vi också ofta på TV. Hon valdes självklart till teaterns bästa kvinna.
 
Tarmo Sõmer har också stora roller på teatern.
Vi har sett dem båda och de är mycket bra. Så, då valdes väl rätt personer då.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0