mars 2, 2013, När Ryssland utvecklas behövs esterna

 
Nu vet jag varför det var just Ivan den förskräcklige som började med deporteringarna till Sibirien. Gissa! Det var han som erövrade och införlivade Sibirien i Ryssland. Och bland det första han gjorde där var att skicka dit oskyldiga ester. Det som Sibirien var viktigt för då var faktiskt pälsdjuren. Exporten av pälsar var av synnerligen stor betydelse. Han var också den som införde livegenskapen. Ändå är det inte det som gett honom tillmälet "den förskräcklige".
 
Men att det är det synnerligen olämpliga läget för ett litet land det som esterna valde då flör många tusen år sedan. Det var ju handel och sjöfart som alla stora nationer blev rika på, och där låg lilla Estland och lilla Lettland precis vid kusten. Just där ryssarna måste komma åt kusten för att nå Europa och där Europa ville segla på floderna mot Konstantinopel. Det kan man kalla otur!
Peter den store var mycket intresserad av skeppsbyggeri. Han ville ha en stor flotta för att använda både i handel och krig. Därför höggs alla ekar ner i norra Rakvere och nya planterades för just detta ändamål, och vi kan fortfarande se resultatet i en jättelik ekpark, som numera strosas i och där de också åker skidor.
Det var också Peter den store som var herre till den andra stora deportationsvågen av ester till Sibirien. Jag antar att det var av samma skäl som Stalin; han behövde arbetare i industrierna. Det var järnbruk och masugnar som anlades i Ural 1702 när Estland fortfarande var svenskt! Men senare tillkom mer än tvåhundra järnverk, väverier, segelmakerier, läderindustrier och skeppsvarv. Bönderna började med hantverkstillverkning. Kanalbyggandet tog också fart för att hjälpa handeln. 
 
När Ryssland utvecklas behövs esterna. Det är det tragiska. Det gäller både under Peter den store och Stalin. Kanske är det ett tecken på att de människor som arbetar mest effektivt kommer från ett land som haft renässans. Där inte mystiken varit dominerande. Kanske.
 
-----
Nu till mer dagsaktuella händelser:
 
Mikk Pahapill europamästare 2009.
 
Inomhus EM i friidrott i Göteborg. Estlands hopp var europmästaren Mikk Pahapill i sjukampen, men det ville sig inte riktigt. Just nu ser det ut så här:
 

Första plats Eelco Sintnicolaas (Nederländerna) 1887 (6,88, 7,61)

Andra plats Kaarel Jõeväli (Estland) 1884 (6,93, 7,67)

3. Dominik Distelberger (Österrike) 1863 (6,86, 7,48)

...

15. Mikk Pahapill (Estland) 1621 (7,16, 6,92),

så det finns ingen anledning för esterna att gråta ändå.

-----

Kommer ni ihåg Arctic Sea, fartyget som kapades i Östersjön? Nu är det diskussion om var fartyget egentligen kapades. Det finns alltså förespråkare för att det skedde på svenskt vatten, och då ska rättegången ske i Sverige. Ryssarna menar att det var på internatiobnellt vatten det hände. De måste få ta rättegången själva, eftersom det finns ryska hemligheter fördolda där.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0