mars 21, 2013 Tragiska och trevliga nyheter.

Vad händer i Estland i dag?
 
Det har hänt två tråkiga händelser i Estland nyligen. Den ena handlar om en ung man som dog av en magsjukdom.
Den andra var en ung man, schitzofren, som skulle skrivas ut från ett sjukhus och promenerade hem, 10 mil. Han frös ihjäl på vägen.
Socialministern intervjuades i Aktuaalne Kaamera. Han förklarade att den förste unge mannen hade en otroligt ovanlig sjukdom. En av 50 miljoner människor får den. Flera olyckliga omständigheter orsakade olyckan. Han hade kommit till sjukhuset tre gånger för magsmärtor, men blev hemskickad och dog i hemmet. Mycket tragiskt.
Den andre hade frivilligt sökt vård för sin schitsofreni, och efter en tid ansågs han så mycket bättre att han kunde skrivas ut från sjukhuset. Han skulle få ta en liten promenad först, men förklarade att han skulle gå hem. Han bodde 10 mil från sjukhuset. Han blev aggressiv och gick bara. Sedan hittades han död på vägen hem, ihjälfrusen.
Socialministern uppmanar sjukhusen att gå igenom sina rutiner. Något liknande får aldrig hända igen!
-----
Estonian Air har gått med en enorm förlust 2012. Man har nu kunnat se att det gäller 50 miljoner €. Den nye chefen, svensken Jan Palmér, som anställdes för att reda ut problemen för företaget har nu lovat att stanna ytterligare två år. Under år 2012 hade bolaget 24 linjer. De minskas nu till 10 och år 2015 när bolaget ska ha rett ut sina förluster och börjat gå med vinst igen, då ser man över om man kan öka antalet destinationer.
 
Flygplatserna i Estland hade 1,8 miljoner resenärer 2012. 2013 beräknas de bli 1,9 miljoner.
 
Även i Estland slår man ihop kommuner. Kommunerna runt Viljandi stad har nu gått ihop till en kommun, Viljandi kommun. Till skillnad från Viljandi stad som är en egen kommun. Nu diskuteras det om att det är oerhört viktigt att kommunen ska ha representanter från alla tidigare kommuner i sin styrelse. Det är en viktig fråga om ett problem vi sett i Sverige också.
 
 
 
Dubbelmördaren Denis Bondarenko dömdes för mord, våldtäkt, rattfylla till 14 år i fängelse. Han finns i kriminalregistret sedan 2004 för våldtäkt.

Enligt åtalet gav han sig iväg hemifrån för att besöka en vän. Han var kraftigt berusad. När han kom dit ville vännen inte släppa in honom. Bondarenko blev arg och slog honom med knytnäven i ansiktet. Sedan försökte han våldta vännens fru. Värden försökte då skydda henne, varför han misshandlades, och hustrun blev våldtagen. Kvinnan ringde efter en ambulans, men mannens liv gick inte att rädda.

Natten därpå återvände Bodarenko och våldtog kvinnan igen

När domen meddelades skakade mördaren på huvudet som om han tyckte folk var dumma i huvudet. "Det där var väl inget märkvärdigt."

 

Tycker ni att det är kallt i Sverige? I Estland kommer det vara mer än minus 20 grader på nätterna och flera minusgrader på dagarna. Det dröjer tills våren verkligen kommer. 

I Rapla har en ny restaurant öppnats. "Restaurant Neljapäev/Torsdag". Der är en kockskola som har öppet för allmänheten på torsdagar och serverar mat då. Det såg läckert ut!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0