mars 28, 2013, Estland har lärt sig av bronsnatten.

En estnisk man åkte med buss i Tallinn och hörde att chauffören lyssnade på ett program i radion på ryska under resan. Mannen skrev till kommunen och frågade om det var tillåtet. Svaret kom ganska snart. Det finns inget förbud för förare att lyssna på radio så länge de inte har så högt på att det stör passagerarna, och de kan lyssna på vilket språk som helst. Det har man ingen åsikt om.
Det här är intressant. I vilket annat nyligen befriat land är det tillåtet att använda ockupationsmaktens språk som de vill? Kan vi tänka oss att det lyssnades på tysk radio i Israel på 1960-talet eller i någoot annat nazistockuperat land? Kanske efter det att tyskarna bett om ursäkt för brotten som begicks och betalat otroliga summor till överlevande och till israeliska staten. Något sådant har Ryssland aldrig gjort. Snarare kräver de att esterna ska be om ursäkt för att de finns.
-----
 Postimees:
Estland har lärt sig av bronsnatten.
I Estland har lagarna redan förändrats efter bronsnatten, meddelar UD.
Estland är ett demokratiskt land där polisens insatser prövas i domstol. Tyvärr finns det också länder där sådana rättigheter är praktiskt taget obefintliga, och länder där människorna inte skulle våga anmäla brott mot de mänskliga rättigheterna av rädsla för repressalier. 
De händelser som utspelades år 2007 har nogrannt analyserats och baserat på det brottsbekämpande systemet i andra europeiska länder vad beträffar ungdomsvåld har man genomfört ändringar.
Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna har gett Estland tre månader på sig att inrätta en domstol för de mänskliga rättigheterna. 
Den 28 mars svarade domstolen på Korobovs (en av ligisterna under natten)  m.fl. klagomål över att de olagligt frihetsberövades under bronsnatten. Domstolen avvisar alla klagomål.

Det var efter den natten ryssarna kallade Estland för en polisstat och ordföranden i den ryska duman kom inrusande i det estniska parlamentet och krävde regeringens avgång. Vilket annat lands parlamentsordförande har någon gång (dessutom i fredstid) rusat in i ett annat lands parlament och krävt regeringens avgång. Och anledningen: En staty flyttas.

--------

VÅREN ÄR HÄR!

De har öppnat uteserveringarna på Rådhustorget i Tallinn!!!

 

Alla är välklädda och sitter på skinn som restaurangägaren har lagt på alla stolar. 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0