mars 4, 2013, I Tallinn öppnas ett senioruniversitet.

 
 
Här ligger senioruniversitetet. 
 
I Tallinn öppnas ett senioruniversitet.

På torsdag, 7 Mars på Rådhustorget Hopneri hus öppnas dörren för ett senioruniversitet.

Det är en pedagogisk satsning för alla i pensionsåldern. Föreläsningarna är gratis för de äldre, meddelade huvudstadens ledning.  Bra! I Sverige kostar de pengar.

Ordföranden i Centrala Tallinn Mikhail Korb sade att frågan väckts och har visat sig mycket intressant - det har alltid funnits gott om deltagare i olika evenemang, och äldre diskuterar gärna.

Det är ett resultat av de insända förslagen till stadens styrelse. Därför beslutade staden att genomföra ett centrum som ska heta Universitet för äldre/Senioruniversitet. Man vill ge de äldre en möjlighet att fortsätta att hålla kontakten med livet.

"Detta sker i samband med att befolkningen blir allt äldre och numera utgör den snabbast växande och en allt viktigare grupp i samhället. Det är viktigt att våra äldre inte slutar vara aktiva i aktiva liv ", säger Korb.

Högskolan för de äldre arbetar inom fyra fakulteter: den historiska, psykologiska samt fakulteterna för hälsovetenskap resp. statsvetenskap. Föreläsningarna kommer att ske på estniska och ryska en gång i veckan.

Tänk ändå. Esterna som diskriminerar den rysktalande befolkningen så mycket, varför har de universitetsföreläsningar för ryska seniorer? Har Putin fel?

Konsthistorikern George Kuuskemaa ska hålla en föreläsning i mars.

Psykologen och förebyggande psykiatrikern Jüri Ennet föreläser på estniska och den rysktalande psykologkonsulten Elena Matvejeva föreläser på ryska.

Hälsokunskap tar instruktören i Zhong Yuan Qigong Catherine Hein hand om på estniska och  den ryske läkaren och ögonläkare Mark Levin föreläser på ryska.

På fakulteten för statsvetenskap föreläser Enn Eesmaa.

Den första terminen avslutas i slutet av maj och deltagarna kommer att få ett diplom i slutet av läsåret.

Inledningsvis är det tänkt att de äldre i Tallnns centrum ska deltaga men andra seniorer kommer också tas emot om det finns plats.

För mer information ring 6466123 (Jane Hiibus).


Detta är positivt och mycket intressant. Man måste ha i minnet att de äldre utbildades i den sovjetiska skolan med de sovjetiska begränsningarna. Jag hoppas vi får höra hur de äldre reagerar.

Postimess.
-----
En Rimilagad pizza.

Även i Estland har människorna blivit alltmer intresserade av närproducerad mat. Rimi meddelar att det gäller både grönsaker och t.ex. pizza. Deras försälning av butiksbakad pizza har ökat stort.
Förra året var det kycklingpizza de flesta frågade efter. Själv tycker jag det är förvånandsvärt hur mycket butikslagad mat det säljs. I Väike Maarja finns det färsk tillagad mat i två butiker. Och då ska man komma ihåg att människorna här inte har så höga inkomster. De prioriterar antagligen att göra annat och köpa färdig mat till familjen.
Tydligen har fler frågat efter rågmjöl nu, eftersom det har kommit in i Grossis affär. Jag var så förvånad över att de inte hade det i sitt sortiment tidigare.

Kommentarer
Postat av: Brorsan

Jag har föreläst på senioruniversitetet i Stockholm. Det är en ideell förening och kurserna är mycket riktigt avgiftsbelagda. Senioruniversitetet står utanför både politiken och myndigheterna.

Svar: Utmärkt att det står fritt. Jag har varit på föreläsningar om Ryssland. Intressant.
estlandskarin

2013-03-05 @ 16:15:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0