mars 9, 2013, Michail Sjisjkin skäms

 
Domstol satte mannen som simmade i Narvafloden över gränsen till Estland bakom galler.

På kvällen den 5 mars sågs en man simma över Narvafloden av gränsvakten. Han ansågs ha gjort detta på ett olagligt sätt.
Det visade sig vara en man, Konstantin,  som tidigare dömts för misshandel och dömts till 120 timmars samhällstjänst, av vilka han endast gjorde sex timmar.
På sin meritlista har han också ett stöldförsök. Tillsammans med de andra brotten gav det domen på 4 månader och 25 dagar i fängelse. Han ska också betala rättegångskostnader och en återbetalning för en stöld på sammanlagt 403,68 €. (sic)

Narvafloden utgör en smal gräns mellan EU och Ryssland. Det är Estlands skyldighet att bevaka den.

Postimees
-----
 
 
Michail Sjisjkin skäms över Rysslands ”kriminella regim”
 
SvD:
En av de internationellt mer kän­da ryska författarna, Michail Sjisjkin, har avsagt sig uppdraget att representera Ryssland på bokmässan Book Expo America i år. Anledningen är han inte vill vara ansiktet utåt för ”ett land där makten har erövrats av en korrupt, kriminell regim”.
Michail Sjisjkin, som vunnit flera litteraturpriser, däribland ryska Bookerpriset, deltog förra året i bokmässan, men nu har han fått nog.
”Rysslands politiska utveck­ling, och det senaste årets hän­delser i synnerhet, har skapat en situation i landet som är helt oacceptabel”, skriver han i ett öppet brev. Det som sker i Ryss­land får honom att skämmas som rysk medborgare och för landet tillbaka till något som lik­nar medeltiden, skriver han.

En man som är född i Moskva 1961, en av Rysslands stora författare i dag. Han växte alltså upp i Sovjetunionen. Kanske trodde han som så många andra på en annan utveckling efter sammanbrottet.
-----
Vår mormor bakade alltid en Napoleontårta när det var fest. Den var så god och jag minns den så gärna, men jag har aldrig vågat baka en själv. “Jag kan inte göra den så god som mormors.” Och så ser jag att Postimees har ett recept. Kanske ska jag våga i alla fall. Här är det:

Gourmefesternas värdinna i Estland Margit Eerma ger oss  familjens eget recept på Napoleontårta.
Tårtans vänner vet att baka en Napoleontårta är svårt och en tidskrävande aktivitet. Kakan är helt handgjord, foch ska ätas vanligtvis efter ett par timmar. Men kakans goda smak brukar göra arbetet värt det.många kvinnor har sina hemliga familjerecept för Napoleontårta, som förbättras från mor till dotter och vid viktiga familjen händelser letas receptet fram. Hennes familj har ett recept på  Napoleontårta som är nästan 30 år.

Napoleontårta:



Deg
• 100 ml ljummet vatten
• 50 g jäst
• 150 g margarin, mjukt
• 800 ml mjöl
Krämer
Vaniljsås:
• 700 ml mjölk
• 200 ml mjöl
Smörkräm:
• 200 g smör
• 4 äggulor
• 300 ml socker
• 1 tsk vaniljextrakt
• 1 msk konjak (om så önskas)

Lös jästen i ljummet vatten, tillsätt mjöl och rumsvarmt margarin skuret i småbitar. Knåda degen tills den är slät och sätta in den 1/2 timme i kylskåp.
Under tiden gör du vaniljkrämen:
Ta rumsvarmt margarin  och tillsätt socker, äggulor, vanilj och konjak om så önskas. Skumma.
Tillsätt mjölken och mjölet. Koka upp grädden på låg värme vispa hela tiden.När krämen har tjocknat kokta tillsätt den och kallt vatten i skålen och vispa. Låt vaniljsåsen svalna. Rör i kall grädde.
När båda krämer är färdiga, blanda ihop dem. Tänk särskilt på att vaniljsåsen har kallnat innan blandning.
Kavla degen i åtta tunna bitar och baka dem separata i 225-graders ugn. Låt dem svalna. Bred vaniljkräm på plattorna. Lägg dem på varandra. Den sista sönderdelas och strös över tårtan som dekoration. Kakan är bäst om du kan låta den stå i flera dagar.

Mormor gjorde mandelbottnar. Men jag har inte hennes recept nu, som sagt var.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0