maj 11, 2013. Ryssar på krigskyrkogården i Tallinn..

 
En stor rysk högtid firades den 9 maj i Tallinn.
 
 
 
På Krigskyrkogården samlades många ryska män och kvinnor för att fira den stora segern i det Stora Fosterländska kriget som varade 1941 - 1945.
Vi kallar det andra världskriget 1939 - 1945.
Man samlas framför Bronssoldaten som alltså flyttats till Kyrkogården 2007 samtidigt som många ryssar i Tallinn passade på att förstöra stora delar av staden. Jag har skrivit om det tidigare, och ska berätta om vad som hände i år den 9 maj, samtidigt som jag ber er tänka om samma sak skulle kunna hända i något av de nazistockuperade länderna. Saxat ur Postimees:

Vid grinden till kyrkogården kan man köpa kryddnejlika för en Euro styck.


En rysk officer med många medaljer...

"För mig är den  9 maj minnet av den frihet, som gavs oss i slutet av det Stora fosterländska kriget. Detta är förmodligen det viktigaste som hänt, och det är därför jag försöker att komma hit varje år, "sade en ung man vid namn Andrei, som hade kommit till bronsstatyn med en vän.

De kommer med sina barn och tackar de stupade soldaterna för att de även betyder så mycket för barn som föds i dag.

 

De sjöng ryska nationella sånger.

Vad var det som hände då, 9 maj 1945? Estland hade hunnit utropa sitt fria rike igen efter att tyskarna retirerat ut ur landet och innan sovjettrupper kom in och återockuperade Estland. Det är vad ryssarna firar i Estland. Det är vad ryssarna tackar sovjetsoldaterna för. I vilket annat befriat land skulle man acceptera något sådant? Tyskland? Norge? Israel? Men Estland har sin granne precis i öster och han talar om varje dag att han finns där och att esterna inte ska känna sig säkra. Bl.a. sprider de propagandan att esterna uppför sig illa mot ryssarna i landet. Kanske borde de åtmoinstone be dem respektera att de befinner sig i ett nyligen befriat land, och att det är därför de har en högre levnadsstandard än de flesta släktingarna i Ryssland.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0