maj 16, 2013. Finns det äkta åsiktsfrihet i Sverige?

Såg ni möjligen Uppdrag Granskning i går? Min behållning av programmet var att alltför många journalister arbetar för att deras förutfattade meningar stämde. I Sverige får vi inte säga något nedsättande om andra folk, bara oss själva. Jo, vissa små Östersjöfolk förstås. Vi ska absolut inte nämna order "fosterland" och mena Sverige, då diskriminerar vi alla som inte har sitt fosterland där, eller är vi Sverigedemokraterna allihop, och de är Satan. Min fråga är: Finns det äkta åsiktsfrihet i Sverige?
Att alla människor har ett eget fosterland, dvs ett land där de är födda eller har sina rötter betyder inget i sammanhanget. Allt som påminner oss om gamla tider är förkastligt och fel. Att det blivit så beror på skolan. Skolan betonar absolut inte Sverige. I Finland och Estland får alla barn lära sig fakta om sitt land. De får lära sig sin historia och sin kultur. På ett fullständigt självklart sätt. Just så som svenskar anser vara rasistaiskt eller högerextremt eller någon annat hemskt. Invandrarna i Finland läser finska och finsk och europeisk kultur.
 

Norra Reals lärarkår en gång.
 
Vi får inte säga att invandrare som kommer hit är analfabeter! Det är rasism eller något annat "hemskt fel". Men om en man som arbetar med somalier och gör deras tillvaro i Sverige bättre, om han säger det kan det då inte vara sant? Inte enligt Åsa Linderborg naturligtvis. Men om man bättre kan förbereda människorna för livet i Sverige genom att möta dem på deras egen nivå och starta undervisningen där, då mår väl alla bättre av det? Varför ska vi hymla om verkligheten och i alla sammanhang först fundera ut vad som är politiskt korrekt? Människan är inte i sig själv politiskt korrekt. Vi finns i så oerhört många variationer att det absolut inte kan finnas en enda lösning för männsikornas alla problem. 
 
Ingenting har blivit bättre! Vi vet fortfarande bäst utan att kontrollera våra uppgifter. Våra "sanningar". Vi frågade aldrig esterna hur livet hade varit i Estland under den sovjetiska ockupationen. Vi visste bäst! "De hade kunnat ha det jättebra om de bara inte varit fascister." Så fel! Så fruktansvärt fel! Om vi hade frågat dem hade vi fått lyssna till berättelser vi aldrig kunnat tänka oss i fanatsin. Vi hade aldrig trott på att sådana vidrigheter kunde inträffa i vår del av världen. Vi lever med "goda" ögon och tror att alla andra också innerst inne är goda. Vad de än sägs göra. Bara de är på rätt sida av tron. Dvs. till vänster. Vänster är den "goda sidan". Vilken inbillning! Hallå alla ni som vill utbilda våra barn till goda "vänstermänniskor", dvs, det som man gör i vår svenska skola: en skola ska inte utbilda barn politiskt. Det betyder att man hjärntvättar barnen. Barn ska utbildas till att tänka självständigt. Att själva se och lyssna kritiskt på det som sägs och visas i våra media. Vi ska inte ha "blåögda" barn, vi ska ha självständigt tänkande barn. Det ska inte vara ett brott att vara blond och blåögd, eller svarthårig och brunögd. De som säger så pratar bara dumheter.. Det är variationer man föds med. 
Om vi vill att alla ska vara "vänster" måste vi ge barn och ungdomar en möjlighet att fatta det beslutet själva. Utan att vi svartmålat andra sätt att tänka. Visst vill vi att de ska ha åsiktsfrihet?
 
En bild från skolan när läraren undervisade.

 
 
I den finska skolan är det viktigt att eleverna lär sig hur man ska bete sig i klassrummet och störande elever sägs till. Läraren har auktoritet och hög status. Lärarna väljs ut noga; det är ca 10 studenter som söker till varje ledig plats på lärarutbildningen. På så sätt får man lärare med kunskap i sitt ämne. Lektionerna sker via katedern. Dvs. läraren berättar något, och sedan ska eleverna sammanfatta och diskutera det som sagts.
För mig låter det som musik. Likadant är det i Estland. Och vi som levt i många decennier med svensk skola vet att där är det ofta precis tvärtom.
Låna gärna boken "God utbildning och dålig" på biblioteket. Har de inte köpt in den, se till att de gör det. Den är läsvärd!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0