maj 2, 2013. Ett par fina nyheter.

Nyheter från tidningarna.

 

Huvudstadsbladet:

Finländarna handlade rekordmycket i Estland

Finländarna konsumerade rekordmycket i Estland i fjol. Den lägre prisnivån är en allt viktigare orsak att resa till Estland, visar en undersökning av Förbundet för Finsk Handel.

Finländarna spenderade 501 miljoner euro i Estland förra året, vilket är över 8 procent mer än året innan.De mest prismedvetna resenärerna skaffar mer alkohol, livsmedel och mediciner än dem som reser till Estland sporadiskt.

Den största minskningen skedde trots det inom just läkemedel. Färre finländare valde också att köpa skor, medan fler köpte godis.

– Följderna av sötsaksskatten (i Finland)  börjar tydligen synas, säger chefsekonom Jaana Kurjenoja vid Förbundet för Finsk Handel.

2 000 vuxna konsumenter deltog i undersökningen som utfördes av Innolink Research i mars.

Fantastiskt. Vilka siffror.

-----

Postimees:

Estland ligger i spetsen bland de europeiska länderna när det gäller utbyggnad av e-hälsovården.

OECD och EU-kommissionen har publicerat en rapport om en jämförande analys av IKT-implementering (datoranvändning i vården)  och driftsättning av vårdsystemet, där Estland är rankad som det ledande av 30 länder.

I studien ingick 1753 sjukhus i Europeiska unionens 27 medlemsstater, plus Kroatien, Norge och Island.

Enligt rapporten är Danmark på andra plats, Sverige på tredje och därefter kommer Finland och Storbritannien på fjärde resp. femte plats!

Nu är ambitionen att följa utvecklingen och öka användbarheten för dataanvändningen.

Här har Estland en styrka. Teknik är deras grej. Precis som Sveriges.
-----
Bara en liten intressant historia från boken om Ryssland.
 
Katarina den stora inrättade 1786 en statlig hjälpbank, där adeln kunde ta lån om man pantsatte sina livegna.
Det låter helt förfärligt, och gissa om det lånades!  Godsägarklassen blev alltmer skuldsatt. 1820 var en femtedel av de livegna pantsatta, och 1859 var situationen den att staten hade fått 66 % av alla livegna som pant. Detta gäller inte Estland där var livegenskapen redan avskaffad. Men det hela slutar mycket bra i Ryssland! När staten ägde så många livegna kunde de äntligen avskaffa livegenskapen också i Ryssland! Något som började så illa fick ändå ett bra slut.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0