maj 23, 2013. Gränsavtalet med Ryssland, andra försöket.

 Så här långt: en nöjd utrikesminister.

Estniska-ryska gränsfördraget har fått regeringens godkännande.

Regeringen godkände idag det estnisk-ryska förslaget till gränsavtal, som reglerar den estniska och ryska gränsen, vid Narva floden och Finska viken. Enligt uppgift är avtalet helt enligt estniskt önskemål. Utskottet för utrikesfrågor godkände gränsavtalen den 14 Maj.

Efter regeringens godkännande ska ratificeringsprocessen i Estland och det ryska parlamentet börja. Avtalen träder i kraft 30 dagar efter utbytet av ratifikationsinstrument.

Estlands och Rysslands utrikesminister undertecknade gränsavtal första gången den 18 maj 2005, och riksdagen ratificerade det den 20 juni. I slutet av juni meddelade Ryssland att de skulle dra tillbaka sin underskrift de tecknat eftersom de anser att avtalet möjliggör framtida territoriella anspråk till Ryssland från Etslands sida. 

I början av september förra året meddelade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att Ryssland är redo att återuppta diskussionerna om gränsavtalen med Estland, och i oktober beslutade man att inledda nya överläggningar om gränsavtal med Ryssland. Dessa har nu kommit en bra bit på väg.

Postimees

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0