maj 24, 2013. I finsk TV ifrågasattes förhållandet till Ryssland.

 I det svenskfinska diskussionsprogrammet på yle fem "Obs Debatt" pratade man om: Vem är rädd för ryssen? Är Ryssland ett hot för Finland? EU-parlamentariker Nils Torvalds och Jutta Zilliacus debatterar hotet från öst.

 

Jutta Zilliacus

Ett intressant program där man diskuterade på ett sätt man inte skulle göra i Sverige. Förresten menade de att vi svenskar inte ska vara rädda för ryssen eftersom Finland ligger emellan. 

En annan intressant sak som sas var att Ryssland bara haft 20 år på sig att skapa demokrati. Västvärlden behövde 200 år. Jo jo. Estland hade 20 år på sig första gången. De underkändes av svenskarna och dömdes till straffarbete i Sovjetunionen i 50 år. 

Jutta Zilliacus var mycket i Sovjetestland, hennes föräldrar var flyktingar från Haapsalu. Hennes uppfattning om esterna är att de är oerhört vänliga och trevliga, men du kan inte alltid lita på dem. Då minns jag kvinnan som sålde banane vid stadsmuren i Tallinn i blörjan av 1990-talet. Hon intervjuades i Lasse Holmqvists program om Estland. "Det kommer dröja mycket länge till esterna blir lika bra människor som de var under förra friheten." Ja, Sovjetunionens kultur och moral skapade människor som inte i första hand kunde vara ärliga och medkännande. De måste handla efter efter de hårda reglerna under sovjetkulturen. Det är viktig kunskap. Det tar inte lång tid att lära människor att agera helt samvetslöst. Man bara dödar tillräckligt många och skickar iväg tillräckligt många långt bort från sitt hem till ett liv i iskyla och utan mat. Jag måste ändå säga att jag har mött så många trevliga, intressanta ester. Men hur de reagerar i ett trängt läge, de kan jag inte veta. Vi har redan blivit allvarligt lurade minst två gånger. Därför menar jag att man alltid ska vara uppmärksam när man är i en främmande kultur.

Det diskuterades också vad som var viktigt att lära sig om Ryssland. Jutta Zillicus ansåg att ryssarnas mentalitet var oerhört viktig att förstå. "De är varma, glada och väkomnande, men ändå måste man lära sig hur de tänker, menade hon. Minns Runebergs ord i Fänrik Ståhl: "Ryssarna kysste och slog ihjäl med samma varma själ." Kanske inte alla ester håller med om den varma själen.

Efter alla mina studier om Ryssland har mina åsikter besannats att de tänker inte som vi. De tillhör en annan kultur, och en orsak till detta är den ortodoxa tron. Den är så genomgripande i landet och har skapat ett speciellt sett att se på livet och människan. De har inte haft någon reformation, renässans eller upplysningstid, och varför är det så viktigt? Jo, det handlade om att ifrågasätta. Att själv tänka efter och förstå det vi lär oss. Inte ens under kommunismens år förändrades så mycket. I Ryssland var det mest ett byte av huvudpersoner. Ritualer och vanor förändrades inte trots att det nu var "folkets män" som nu tog makten och började mörda och tortera i ofattbara antal.

Den enda förändringen av religionen var när det påbjöds att man inte längre skulle använda två fingrar när man gjorde korstecknet, då bröt sig grupper ur samfundet och bildade ett eget. Men för övrigt har inte mycket förändrats. Gammelryssarna, som de kallas som inte ville förändra någonting fick flytta till ensliga orter för att inte förlora sina liv. Min väninnaÕie träffade på en grupp i Sibirien, en annan bor vid Peipsi sjöns strand i Estland och en tredje bor i USA. Det finns säkert fler.

Jag googlade betydelsen av detta med fingerantalet och hittade följande svar: När prästen jag frågade förklarade hur och varför man gör korstecken sa han att man antingen gör korstecknet med en öppen hand, där de fem utsträckta då symboliserar människans 5 sinnen och Jesu fem sår. 
Man kunde även göra korstecknet med två fingrar invikta mot handflatan. I detta fall symboliserade de två vikta fingrarna att Jesus var sann människa och sann gud, medan de tre utsträckta stod för Fader, Son, Helig Ande.

Sidan: https://www.flashback.org/t844427p3

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0