nov 14 2013. Savisaar är en speciell person.

 
Tallinn, en "fristat" i Estland?
Det är kanske att ta i men Savisaar har förändrat mycket i staden som gör att det är stora skillnader mot övriga landet.
Savisaar är en speciell person. Han är en man som är helt övertygad om sin egen skicklighet och popularitet. Det allra märkligaste med honom är nog att när man samtalar med honom blir man övertygad om att han har helt rätt. Det är först efter en stund i ensamhet som man ser annorlunda på saken igen.
 
Förutom gratis TV och dagstidning i Tallinn får man dessutom åka gratis på stadens kommunikationer. En eftergift har han dock gjort; alla pensionärer i hela Estland får åka gratis. Men de som är yngre än 65 år och bor i grannskapet får minsann betala. Vad blir resultatet av detta? Jo, förutom stort missnöje hos de flesta har några sett en möjlighet. Genom att prata med vänner har ca 10 000 människor kunnat skriva sig i Tallinn. För det får de gratis resor, och Savisaar? Staden får deras skattepengar. Den stora vinnaren är alltså Tallinn, eller ska vi säga Savisaar.
 
Vi fick också höra i går om den blinde mannen som körde bil i Tallinn. En seende man satt bredvid och talade om vad och hur han skulle göra. Polisen stoppade bilen och den blinde fick en skarp tillsägelse. Bara några dagar senare stoppades bilen igen och den blinde mannen satt också den gången vid ratten. Då blev det dryga böter! Men tänk ändå. En man som varit blind sedan födseln kör bilen.
Det skrevs tydligen om det i många utländska tidningar också. 
 
Flera allvarliga bilolyckor har inträffat de senaste dagarna. En cyklist skulle köra i en viadukt, men upptäckte att där var fullt med vatten, så han svängde bort och tänkte köra över viadukten istället. Det var mörkt och en mötande bil såg inte vad som hände utan körde på honom.
En annan bilist hade 2,2 promille i blodet när han blev orsak till tre unga människors död.
 
 
 
I dag firades tsardynastin Romanovs 400-årsdag i regnet på Röda Torget i Moskva. Tänk att man firade det. Den siste tsaren mördades för snart 100 år sedan. Ryssland är ett märkligt land.
 
Jag läste om ämnet folkloristik som finns på Åbo Akademi. Det är fascinerande. De läser alla gamla sagor och sätter in dem i rätt tidsålder och tolkar på så sätt människornas liv och tankar. Jag kan ju inte låta bli att tänka på "icke-tyskarna" i sitt eget land. De "finaste" var nog tyskarna som hade tagit deras mark och utnyttjade esterna som livegena. Därefter kom ryssarna i rang, de räknades som riktiga människor.
Och hur är då sagorna? Kalevipoeg handlar om Kalevs son. Han har en häst så stor att man kan se djupa märken i skogen efter hans hovar. Esterna såg sig inte som förlorare...
Sedan har de förstås de uppfostrande sagorna. Du ska lyda dina föräldrar, annars kommer gumman i berget och tar dig som slav osv.osv.
Det blir nog mitt nästa projekt.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0