nov 15 2013. Nynazism i Ryssland och en soldat som försvann.

 
I DN kultur läser vi i dag om nynazism i Ryssland. Ja, det är en stor rörelse, och även den har funnits där förr. Hur många gånger har man startat förryskning av landet? Redan under tsaren i slutet av 1800-talet började en ny kampanj. Och förbudet mot estnisk folkkulturen under sovjetåren med fruktansvärda straff som hot, det är ju samma sak. Man ville förinta mindre kulturer. 
Jag anser att det är mycket i Ryssland som pekar mot en återgång till de sovjetiska. En stark ledare omgiven av en grupp trogna säkerhetsmän. Hårda omänskliga straff och en enda allomfattande kultur. Det låter inte så farligt när jag skriver detta, men man måste beakta bestraffningar med livshotande följder.
Det finns en uppenbar risk att man också kommer försöka åter inliva numera fria stater i en ny union. "De är ju egentligen ryska. Det här är bara en parentes." Då sätts övriga världen på prov. Ska avgivna löften hållas? Hur många människoliv ska det kosta och hur många människoliv ska förstöras?
-----
 
 
 

Värnpliktige Pikhof Kalevi försvann under en orienteringsövning häromdagen. Man letade efter honom under ett dygn. Det var Kalevis första infanteribrigad och en bataljon soldater, flygvapnets helikopter samt polis med hundar, totalt över 500 personer, som deltog i sökandet.

Soldaten hade en skarpladdad kulsprutepistol med sig vid försvinnandet.

Dagen efter, på morgonen, hittades mannen i sitt hem i Rakvere. Han är nu fängslad och kommer åtalas för händelsen och troligen få bekosta hela sökanet. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0