nov 18 2013. Vi ska besöka festivaler för att förstå varandra bättre; Folkmusikfestivaler

Direkt från SOV, Estland:
Svenskstuderande ungdomar från Tallinns Vanalinna Hariduskolleegium Gymnasium åker på studieresa till Sverige och för att finansiera resan säljer man nu Luciatåg till företag och organisationer i och i närheten av Tallinn.

Ungdomarna kommer att framföra ett halvtimmeslångt traditionellt Luciatåg med alla de välkända svenska Lucia- och Julsångerna direkt på plats hos de företag och organisationer i Tallinn med omnejd som bokat ett besök av Lucia med tärnor och stjärngossar.

Och:

Pimedate Ööde Filmifestival – PÖFF (De mörka nätternas filmfestival), är en av de största och mest utmärkande filmevenemangen i norra Europa och tillhör de 50 ledande filmfestivalerna i världen.

Årets upplaga av PÖFF har åtta svenska filmer på programmet; Små citroner gula, Bitchkram, Ego, Eskil & Trinidad, Hotell, Hemma, Vi är bäst! och Faro.

Årets filmfestivalprogram finns på 2013.poff.ee.

-----

Sångaren Ruslan Trochynskyj i Svatja Vatsa-ensamblen har en intressant idé. Han menar att vi ska besöka festivaler för att förstå varandra bättre; Folkmusikfestivaler.

"Estland är inte bara ett museum. Ta dina gäster till folkfester - Viljandi, Käsmu, Dagö, Värska - det ger ett djupt intryck och hjälper oss att bättre förstå esterna. Eller till stränderna. Besök Kaptensbyn i Käsmu, eller stränderna i Pärnu eller Viljandi slottsberg och lyssna på musiken.

En natt i Setumaa blir oförglömlig. Det spännade är att uppleva den ursprungliga kulturen. Men: Tartu är Estlands vackraste plats.

Naturligtvis föreslår han också ett besök i Pärnu. Men inte på sommaren utan på vintern . Till exempel i januari : " Vid den tiden finns det så mycket lugn. Man kan tillbringa dagen med att promenera på havsisen och där försöka hitta sitt inre barn."

Och efter en lång dag i naturen går man till ett café och beställer en kopp Irish coffee.

Det låter verkligen bra i mina öron. Jag instämmer helt. Det finns så mycket att upptäcka och uppleva om man bara öppnar sina sinnen.

(ohtuleht)

-----

I Rakvere gymnasium har man infört skoluniform. Ett mycket bra initiativ, tycker jag, eftersom tävlandet i kläder försvinner. Naturligtvis hittar man något annat att tävla om, men kläder blir inte så viktiga.

Även lärarna har uniform.

 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0