nov 19 2013. Kultursatsning för barn och ungdomar.

Jag berättade om soldaten som försvann, Jaan Pikhof. Han är nu i sitt regemente igen, men deltar inte i utbildningen. Han har en reflexväst på sig för att alltid vara synlig.

Han ska antagligen få kontakt med en psykolog.

Det allra värsta var att han hade ett skarpladdat vapen med sig, och det pågår en undersökning om han ska åtalas enligt § 437.

Vi får se hur det går...

Det pågår alltså en militärövning i vår närhet, men de kanske kommer utöka övningsområdet. Alla ska öva i ett område där de kan behövas vid en framtida kris, och det gäller i allra högsta grad Tallinn.

(ohtuleht)

-----

Den 11 november 1918 kapitulerade Tyskland under första världskriget. Efter den tyska revolutionen i november och vid början av evakueringen av tyska trupper i Lettland tog Vladimir Lenin över den sovjetiska regeringen och den 13 november 1918 undertecknades fredsavtalet ensidigt i Brest - Litovsk fördraget. Den 18 november 1918 samlades företrädare för folket i Lettland i Riga och utropade landets självständighet.

Det är nu 95 år sedan och den lettiske ambassadören i Riga har bjudit in viktiga ester till ett högtidlighållande. 

Här är bilder från festen där ni ser alla prominenta gäster och all den fina plkockmaten. Man ser tydligt hur stämningen höjts efter något gott att drick.

http://www.postimees.ee/2601520/galerii-lati-vabariigi-95-aastapaeva-vastuvott-tallinna-saatkonnas/2630688

(Postimees)

-----

En jättebra idé! Läs:

På portalen Kultuur.info kan vi läsa att det lanseras ett multikulturellt kampanj, Kulturell explosion, för att skolelever ska tillgodogöra sig kulturen. De får välja mellan 32 olika tillställningar och kan ha tur att få med sig en kamrat gratis.

 Tonu Tepandi från gruppen Kõrsikut

 

I lääne Virumaa kan eleverna välja mellan två föreställningar  på Rakvere teater: “Hobune, kes kaotas prillid ära” (Hästen som förlorade sina glasögon) och  “Talvehotell” (Vinterhotellet), samt i Rakveres folkets hus: Maria Listras julkonsert och folkmusikalen Darkland Fire IV i och en livekonsertpresentation av gruppen Kõrsikuts nya skiva i Vihula herrgård.

"Kulturell Explosion" kommer att äga rum mellan den 12 November och 1 december.

(Virumaa Teastaja)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0