nov 28, 2013 95 år sedan frihetskriget startade. Forneldarnas natt.

 
I dag firas 95-årsdagen av Frihetskrigets första dag. Hela Estland firar!. Jag ska berätta mer i morgon när festerna har varit och jag läst vad som hänt.
----- 
Nu har jag anmält mig till nästa kurs vid Åbo Akademi. Den här gången gäller det foilkloristik. 
Ett av numren i Skärgårdstidningen från Akademin handlar om just folkloristik, och där läste jag om hur man i Finland startade en ny tradition med gamla förtecken. Man döpte festen till Forneldsnatten!
 
 
Birgitta Bröckl, Åbolands kulturombudsman, tänkte att man måste förlänga säsongen i skärgården. Efter julisemestern flyttade fastlandsborna från sommarställen och pensionaten och öarna blev öde. Lite flör tidigt. Skärgården är ju otroligt vacker en bra bit in på hösten också. Det var på Kimito man hade kläckt tanken om eldar på öarna. Men de gamla kasbergen hade beskogats och bebyggts, därför glömdes allt bort. Birgitta Bröckl intresserade sig för tanken och Nordiska Ministerrådet hörde talas om idén och lovade gå in med pengar.
1992 tändes eldar i Stockholms, Ålands och Egentliga Finlands skärgårdar den sista lördagen i augusti kl 21.30 finsk tid. Samtidigt hölls en stor fest på Skansen där man tände en Forneld till Finlands ära. 
Utveckling av forneldstanken är viktig. Mycket har redan hänt. Kontakten med Estland har fått som resultast att forneldar har tänts i bl.a. Pargas. Eldarna på Hangö kan ses ända till Estland.
1998 brann nästan 2000 eldar från Narva till Rigabukten
 
Forneld Baltica har byggt ett nätverk av kulturkoordinater längs Östersjöns kust- och skärgårdsområden.
Syftet är också att få fram en välfungerande kulturhändelsekalender/hemsida för området dvs ett gemensamt marknadsförings- och kontaktinstrument.
En svensk Forneld.
 Jag googlade och hittade den estlandssvenska sidan http://www.muinastuled.ee/sv
 
Där presenteras meningen med festerna så:
 
I forna tider tändes eldar kring kusten för att vägleda sjöfarare i land och varna invånare om hotande fara. 

Senare började man under den sista lördagen i augusti tända eldar kring kusten för att fira sommarsäsongens avslutning. Skyddandet av Östersjön har gett traditionen Forneldarnas natt en ny och djupare dimension. 

Den gemensamma kedjan av eldar förenar länderna kring Östersjön och symboliserar den ömsesidiga oron om Östersjöns välmående.Alla länder behövs i de konkreta handlingar som ska rädda Östersjön.

Forneldar har tänts också i Gdyna, på Bornholm och på Själland.
 
Artikeln i Skärgård avslutas:
Då vi njuter av samvaron runt våra Forneldar kan vi leka med den hisnande tanken att större och mindre Forneldar i framtiden bildar eldleder längs Östersjöländernas kusteer. De lockar till sig stora skaror med en lång gemensam historia bakom sig och i dag ett stort gemensamt ansvar för Östersjön. Ett villkor för levande kustbyggd och skärgård också i framtiden är att Östersjön mår bra. Tanken är att man i samband med tändningen av Forneldarna läser upp ett kort, angeläget budskap som tangerar Östersjöområdets gemensamma historia och betonar ansvaret för Östersjöns välmående.
 
2003 ordnades seminarier om kustkulturprojektet i Åbo, Tallinn och Riga. Mycket har hänt, och mycket kommer förhoppningsvis ockdå att hända. 
Just så! Nya samarbetsmöjligheter. Nya möjligheter att träffas och arbeta mot samma mål, gemensamhet!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0