okt 2, 2013. Vems historia ska berättas?
Hur ska den estniska historien berättas?
Professor Tiit Rosenberg vid historiska fakulteten vid Tartu Universitet ska på torsdag hålla en föreläsning angående hur man ska presentera den estniska historien. Ska Estlands historia gälla folkets historia, landets historia eller regionernas historia?
En intressant fråga. När esterna förlorade sitt land, vems blev då historien? Deras eget liv och utveckling är inte nedskriven på samma sätt som erövrarnas. Vi ska komma ihåg att de var “un-deutche” och ganska oviktiga som människor.
Rosenberg har varit professor i historia vid universitetet i Tartu i Estland sedan 1994. Framför allt har hans forskning fokuserat på den agrara historien, nämligen den estniska landsbygdens ekonomi och befolkning men också på landsbygdsfrågor och utvecklingen av jordreformer i Öst-och Centraleuropa på 1920-talet. Dessutom har han varit engagerad i utredningen av historien om de baltiska staterna.
Jag får kanske möjlighet att återkomma till föreläsningen; jag tycker det är ett intressant spörsmål.
-----
"Förtjänstkorset har betytt mycket som stöd för Skogsbröderna”, sa Ojaste när han tackade för utmärkelsen.
"Jag anser att det är viktigt att inte glömma de människor som försvarade sina familjer och sig själva från våld mot en främmande makt och som aldrig gav upp hoppet om återupprättandet av Estlands självständighet," sa Mart Laar vid mötet.
Det är också ett viktigt spörsmål. Skogsbröderna gjorde verkligen en stor insats för sina landsmän. Och med Förtjänstkorset blir de officiellt erkända.