Sep 15, 2013 Vi är en del av Norden.

Jag ser på svenska yles hemsida att Paavo Lipponen granskar kulturen i Finland.
Förre statsministern Paavo Lipponen (SDP) har aldrig gjort sig känd för att hymla, utan det är klarspråk som gäller. Och Lipponen låter nu sin vassa tunga med besked hudflänga alla de historielösa som i purfinskhetens namn driver in Finland i en återvändsgränd.

Vad är det då han vill? Jo, han menar att Finland och Sverige har så mycket gemensamt. Vi var ett enhetligt land så länge. Lipponen kritiserar också historielösheten. Man ignorerar det faktum att all kultur har kommit via Sverige. Finland blev därmed en del av den västerländska kulturen. Lipponen nämner som exempel rättsordningen, kvinnofriden, demokratin, bondefriheten och den kristna tron.
 
Lipponen säger att Finland inte kan stå ensamt i världen. Var alltså söka samhörighet? Inte i den ryska sfären, och anglosaxerna bryr sig inte. De baltiska staterna är en liten grupp. Är inte Norden och Sverige det lämpligaste alternativet? undrar han.
Vi glömmer så ofta, eller kanske alltid, att vi var ett enat land. Vi glömmer t.ex. att Åbo var en viktig stad i riket. Och vad är alternativen? Hur gick det för de baltiska och östeuropeiska staterna under feodalismen? Utan Sverige hade Finland blivit en del av Sovjet, och läget i dag vore helt annorlunda, säger han.
 
När det gäller svenska språket i Finland säger Lipponen:
Det är ju ett faktum att svenska öppnar tusentals möjligheter i Sverige och Norden.

Det är skrämmande att åren går, historiska skeden förändrar förhållanden i världen, men för länderna runt det ryska riket finns faran ständigt kvar. Vi vet inte vad Ryssland vill. Eller... vi vet väl det. Ryssland arbetar för att ta tillbaka sin betydelse i världshistorien. Ett stort steg har de tagit i och med överenskommelsen med USA om Syriens kemiska vapen. De hotar de baltiska länderna och häromåret gällde det Finland och Nato, en fråga som hettade till. Jag minns det finska svaret en leende statsminister som förklarade att Ryssland inte ska lägga sig i inre finska angelägenheter. Hur länge kan vi le?
EU-kommissionärerna Olli Rhen och Siim Kallas.
I Postimees säger EU-kommissionär för ekonomiska och monetära frågor, Olli Rehn i en intervju att den estniska och den finska ekonomin är mycket nära förbundna, och därför påverkar den komplexa situationen i den finländska ekonomin utan tvekan även Estland.

Enligt Rehn är det största problemet i den finska ekonomin den snabbt åldrande befolkningen och minskad konkurrenskraft.

"Det tredje problemet är att i Finland minskar samtidigt två viktiga industrier. Jag hänvisar till den långvariga nedgången i skogssektorn och en kraftig nedgång på telemarknaden, "sade Rehn.

Rehn sade att det är viktigt att esterna drar sina egna slutsatser av det finländska exemplet.

Utan tvekan är det så, att vi länder här uppe i norr betyder mycket för varandra. Eller som den estniske EU-kommissionären uttryckte sig: Ensamma kan vi inte göra något.

I 10 år har nu Estland varit medlem i Europeiska Unionen. President Arnold Rüütel sa angående det:

"Estlands anslutning till Europeiska unionen var i princip helt rätt, och jag tror att när Europa förändras är det viktigt att Estland kan delta i dessa förändringar och faktiskt ge egna rekommendationer och åsikter i olika frågor. När vi talar om villkor i de nordiska länderna i utvecklingen av sina samhällen, skiljer de sig markant från de sydeuropeiska länderna. Och jag tror på vikten av att våra politiska ledare och valda representanter för Europeiska unionen innebar en viss grad av trygghet."


Vi hör ihop med hela Europa, men de speciella nordiska frågorna har vi gemensamt med våra grannar och kan driva gemensamt för större genomslag.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0