sep 2, 2013 General Ants Laaneots har ordet.

Här kommer den första delen av en artikel skriven av Estlands pensionerade general Ants Laneots i Postimees. (Ni minns kanske att han var tvungen att utbilda sig i mänsklighet för att bli ÖB i Estland efter att ha varit hög militär i Röda armén. Nej, Det är presidenten som är ÖB, men vad är då den högste militären?) Han berättar om andra världskriget. Det är en mycket intressant artikel som jag ska översätta i sin helhet åt er. 

 Ants Laaneots.

Observera att Rysslands bild av vad som hände, stämmer bra med vad många i Väst också ansåg.De som "ville" att det skulle vara så. De som läste de kommunistiska böckerna. Jag minns så väl när vpk:s partisekreterare Jenny Lindahl sa att hon läst om Stalin, och han "var inte så dålig." Om inte Stalin var "dålig" vem är då det? Att mörda miljontals människor är inte "dåligt"! Osv. osv. Som jag sagt så ofta, detta är den viktigaste lärdomen vi kan dra: Vi får inte bara tro på det vi ser och hör, vi måste säkerställa, så gott det går, att det som sägs stämmer något så när med verkligheten. Världen är inte som vi "vill", verkligheten är som den är.

Estlands nyligen pensionerade general Ants Laaneots skriver i Postimees att andra världskriget var en fruktansvärd händelse under det senaste århundradet,  vars orsaker och konsekvenser varit omfattande, och som satt sin prägel på hela den politiska konjunkturen.

Det finns två olika versioner av vad som egentligen hände under Andra världskriget. Den demokratiska världen har sin, mer eller mindre realistisk, grundad på dokument vilka lägger skulden för kriget på de två europeiska diktaturländerna: Hitlers Tyskland och Stalins Sovjetunionen, eftersom båda hade ambitionen att bli Europas herrar. Den andra versionen är stalinistisk och är i dag Rysslands tolkning av historien, där Sovjetunionen var offer för Tysklands angrepp.

Denna version är av västländerna och särskilt av de baltiska länderna klassad som ren historieförfalskning.

Under det senaste årtiondet har det varit rent hysteriska diskussioner. Lyckligtvis lyckades i  början av 1990-talet en grupp ryska historiker för en kort tid få tillgång till  arkivmaterial där vi kan utläsa sanningen.

20 maj 2009 undertecknade Rysslands president Dmitrij Medvedev i ukasen "Rysslands presidents kommission för åtgärder mot försök att förfalska historien på ett skadligt sätt för Rysslands intressen." "Kommissionens uppgift är att bevaka att "... utvecklingen av politiken och den verkliga sanningen om historiska fakta kommer till allmänhetens kännedom, och att bevaka aktiviteten i tolkandet av politiserande fakta."

Detta utlöste en ny propagandakampanj om andra världskrigets historia för att stödja den stalinistiska strategin. Dess huvudsakliga tes är som följer (obs! Det är dagens syn på händelserna):

  1. Det fredsälskande Sovjetunionen och Röda armén planerade aldrig för en socialistisk revolution på "export" till Europa med stöd av bajonetter. Användandet av våld mot grannländerna och ockuperingen av dem gjordes på grund av behovet av att garantera säkerheten. (här skrivs "ockuperingen"

  2. Stalin var en av arkitekterna i kriget, men försökte samtidigt att förhindra det.

  3. Stalin och Hitlers krig i Polen var inte ett för Sovjetunionens sida ett världskrig, det var ett militärt redskap för den "röda arméns deltagande i frihetskampen i Polen för att återförena dem och västra Ukrainas och västra Vitrysslands invånare i den stora och vänliga sovjetiska familjen."

  4. Angreppet på Finland i november 1939 "var en begränsad väpnad konflikt mellan Sovjetunionen och Finland", och inte en del av andra världskriget.

  5. Sovjetunionen ockuperade inte Estland, Lettland och Litauen, de ville själva bli en del av  Sovjetunionen.

  6. Sovjetunionen deltog inte i andra världskriget, vi slogs i det Stora fosterländska kriget mot Nazityskland som anföll oss oväntat.

  7. Stalin och Röda arméns generalstab planerade inte under 1941 någon strategisk offensiv mot Tyskland utan försökte bara att stärka försvarsförmågan i Sovjetunionen.

  8. Den röda armén var 1941 betydligt svagare än Wehrmacht; armén var bara redo att avvärja plötsliga attacker därav de stora förlusterna i den första etappen.

  9. Röda armén och NKVD utförde aldrig under det Stora fosterländska kriget något brott mot mänskligheten, utan var den ädle befriaren.

 

Andra världskriget växte fram ur det första. Konsekvenserna därav blev att den socialistiska världsrevolutionen tog makten i Ryssland och Sovjetunionen föddes ur den globala drömmen om bolsjevism.

1918 förklarade Vladimir Lenin sin ambition: "Från och med nu har Ryssland redan etablerat den första socialistiska landet. / ... / Det är bara en tidsfråga när vi ska uppleva världsrevolutionen." Samma år i juli fastställde den femte allryska kongressen den statliga konstitutionen, i vilken det sägs: "Läs noga din huvuduppgift / ... / upprättandet av socialistiska samhällen och därmed socialistisk seger i alla länder."

Sovjetunionen och skapandet av en global “revolutionsexport " bildades i Moskva - med den från Moskva ledda  Kommunistiska Internationalen ( Komintern ) , som organiserades 1924. Året för kuppförsöket i Estland.

Stalin var anhängare av en världsrevolution och att sprida Sovjetunionens idéer över världen. Under trettiotalet utvecklade han sin strategi för nästa period: "ett andra världskrig är en förutsättning för den kommunistiska världsrevolutionen i västländerna, ett krig som måste pågå så länge att västländerna är totalt utmattade av alla strider mot Röda armén."

De nazistiska tankegångarna presenterar Adolf Hitler i sin bok " Mein Kampf":

"När vi talar om nya länder och territorier i Europa då måste vi vända blicken mot Ryssland, men också till områden runt det landet och till länder som är beroende av det."

Båda diktatorerna organiserade febrilt sina länder militärt. Slavlägren vändes till ett lyckokast för Sovjetunionen. 1939 fanns det 1,9 miljoner soldater i Röda armén , 10.362 flygplan och 21.110 tanks.

Som förberedelse för krig med Polen var Wehrmachts möjligheter lite mer blygsam : 1,3 miljoner soldater, 3419 stridsvagnar och 4288 flygplan .

Jag fortsätter i morgon.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0