Estland har förbundit sig att följa den utbredda regel som inte kräver militärtjänstgöring av sina medborgare som har fast bostad i utlandet eller av den som har gjort den i något annat land. Förra året skrevs 38 värnpliktiga in i reserven som fullgjort sin värnplikt i något annat land.

Reglerna är olika i andra länder. Ryssland t.ex. har beslutat att den som "finns i längderna" och registrerats som medborgare måste göra service i den ryska armén.

Problemet kommer främst beröra de som förutom estniskt medborgarskap även har ryskt medborgarskap. Lagligt hamnar dessa människor  i en gråzon för den estniska staten samt: medborgarskapslagen föreskriver att en estnisk medborgare kan ha mer än ett medborgarskap samtidigt säger konstitutionen att ingen får berövas medborgarskapet vid födelsen. För dem som bor nära gränsen med släktingar på båda sidor har det därför varit fördelaktigt och klokt att ha dubbelt medborgarskap för att det skulle gå att hjälpa mormor på den ryska sidan eller att sköta gravar. Oavsett lagar har livet att fortsatt ... oavsett regler och stat.

Att medborgarskapet ändå skulle innebära att tre droppar ryskt blod är nog för att Ryssland ska hävda sina rättigheter kunde ingen förutse. Nu när prislappen för dubbla medborgarskap har avslöjats kan, i värsta fall, betalning ske med militärtjänst.

Det är ganska uppenbart varför, fram till nu, varför medborgare med dubbelt medborgarskap föredragit att tjänstgöra i en NATO-stat och inte i Ryssland. I Nato är militärtjänstgöringen åtta månader - i Ryssland ett helt år. I Nato råder en annorlunda kultur och maten, utrustningen och levnadsvillkoren är också bättre. Även att man t.ex. har utnyttjat värnpliktiga i de så kallade "varma krigen"  i Tjetjenien eller 2008 i attacken mot Georgien gör att de dubbla medborgarna intresserar sig för den västerländska militärtjänsten.

I vissa avseenden kan man förstå Rysslands problem. Å ena sidan talar vi om lojalitet till ryska staten, vilket ska leda till trohet. Hittills har valet av stat främst varit relaterat till karriärmöjligheter: de med militärtjänst i Nato kunde inte sättas in på brottsbekämpande arbeten i Ryssland. Å andra sidan kan det vara fråga om något mycket enklare ochmer jordnära. Som att dn minskande befolkningen utgör ett problem för Ryssland och nu vill de inte riskera att unga män som har gjort sin militärtjänst i väst väljer att inte återvända.

Om det alls är möjligt borde Estland stå upp för sina medborgare som bor på andra sidan av den östra gränsen, och försöka nå en överenskommelse med Ryssland om att ungdomarna skulle få behålla sin möjlighet att välja var de skulle göra militärtjänsten. Oavsett vad de skulle välja - att återvända till Ryssland eller följa känslan för NATO och demokrati - skulle det vara de unga männen som själva bestämde.