sep. 22, 2013 Ska vi försvara vår kultur?

Estland är, som jag sagt tidigare, ett land som höll på att förlora sin egenart, sin kultur och även sitt språk. D.v.s. om förryskningen hade lyckats hade vi inte haft något Estland i dag. Vi i Sverige ska vara glada att det inte blev så.

Estlands befolkning är fortfarande till största delen estnisktalande och kulturen är estnisk. De har mycket att tillföra världen när det gäller erfarenheter. De vet hur det är att vara ett folk som behövs p.g.a. sin duglighet men som ska raderas bort eftersom makten vill införliva dem i sin kultur och dra nytta av “de nya” ryssarna och låtsas att det är ryssar som blivit så “duktiga”. Minns hur de ville att skridskoåkaren skulle byta namn från Antson till Antsov för att det lät mera ryskt.

-----

De politiskt korrekta försöker lära oss (vare sig vi tror på det eller inte) att det inte finns någon svensk kultur. När jag satt och googlade hittade jag något bra skrivet av bankmannen Nils Lundgren. Han vänder på texten och visar tydligt hur märkligt Sahlins uttalande var och hur vi förnekar oss själva till förmån för de nya svenskarna.

 Nils Lundgren skriver:

...Så vad skrev jag? Jo, följande: Nog är det förfärligt! Här får Jimmy Åkesson frågan vad han tycker om invandrarnas kultur och svarar då: ”Jag får ofta den frågan men kan inte komma på vad invandrare har för kultur. Jag tror det är det som gör invandrare så frustrerade och avundsjuka. Vi har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop oss. Men vad har invandrarna? Ramadan, burka och sådana ”töntiga” saker.” 

Ska vi verkligen acceptera ett sådant förakt för andra etniska grupper i vår svenska demokrati? Faller det kanske under hatbrott? Vilka folkgrupper som skyddas och vilka kriterier som skall uppfyllas för att uttalandet skall vara ett brott är en kontroversiell fråga. Vanliga kategorier omfattar etnisk härkomst, religiös övertygelse, på senare tid även sexuell läggning och könsidentitet.

Hoppsan! När jag nu börjar gräva i frågan, upptäcker jag att jag har fått allt om bakfoten. Det var i själva verket Mona Sahlin som sa något liknande i en intervju i Tidningen Euroturk 2002: ”Jag har ofta fått den frågan men jag kan inte komma på vad svensk kultur är. Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana ”töntiga” saker.”

http://www.ekonomlundgren.blogspot.se

 

Som ni förstår har Jimmy Åkesson aldrig sagt just det. Men på ett mycket tydligt sätt visar Lundgren hur fruktansvärt grymt och felaktigt uttalandet om vår kultur är. Självklart har vi en egen kultur. Du kan fråga vilken främling som helst som kommer till vårt land, och han svarar att det finns mycket speciellt här som han inte träffat på någon annanstans. De ser våra främmande seder och våra speciella sätt att tolka och framställa vår verklighet som inte stämmer överens med vad han/hon är van vid.

i Estland vet man att det är språk och kultur som gör skillnaden. Detta betyder inte att man stänger ute andra kulturer. Tvärtom. jag kan inte sluta tjata om detta. Om ett folk förnekar sig själv och det som binder det samman, då är risken stor att det upphör som en etnisk grupp. Världen blir fattigare.

-----

 
I går begravdes 13 Skogsbröder i staden Vatsellina i Estland.

"Dessa människors död var hemsk och våldsam men deras liv och död var inte förgäves. Vi minns alla människor, män och kvinnor, som vågade göra motstånd mot det kommunistiska systemet, vi minns dem med stor respekt", sade försvarsministern i Vastseliina kyrka.

Vid Vastseliina begravningsplats lades kransar ner vid Skogsbrödernas minneskors av presidenten, parlamentet, försvarsministeriet och försvaret.

Man begravde 13 motståndsmän. Resterna av 10 av dem hade hittats på en soptipp i  Võru i augusti 2011.

De tre andra dog i ett slag vid Luhasoo bunker och begravdes då i dess närhet. Slaget ägde rum i december 1945 när bunkern attackerade av NKVD:s förintelsebataljon. De tre begravda är Harald Keemi, Henn Pihlapuu och en tredje oidentifierad man. I flera årtioneden var det okänt var de begravts.

Åtta av dem som hittades på soptippen Richard Vähi, Elsa Vähi, August Kuus, Karl Kaur, August Kurra, Leida Grünthal, Lehte-Kai Ojamäe och Endel Leimann föll i ett slag vid sin bunker i mars 1953.

I mars 1953 förintades också Viglasoo bunker då Rafael Vähi och Väino Härm dog i en skottväxling.

I dag den 22 september högtidlighåller vi minnet av alla de människor som vågade göra motstånd mot det kommunistiska systemet.

-----

Den svenska försvarsministern lugnar oss. De har koll på läget med det ryska militärfartyget som passerade mellan Gotland och Sverige. Vi behöver inte oroa oss... Nästa år rycker bl.a. 24 flickor in i estnisk militärtjänst. De försäkrar att de till varje pris ska försvara sitt land.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0