sep 29, 2013 Låga löner i E; gränsavtalet mm.

 

Jag har berättat tidigare om att alla löner i Estland sänktes när finanskrisen bröt ut 2008. Även statsministerns. I dag berättar Andrus Ansip att den båt han drömt om, men inte finns utrymme för i hans kassa.

 

Ansip: i statsministerns lön ingår inte möjligheten att köpa en nöjesbåt.

Premiärminister Andrus Ansip sade i dag i rysktalande Radio 4 att han försöker att spara och minska sina utgifter på samma sätt som alla andra i Estland "Min lön var 20% högre 2008 än den är nu. Statsministerns lön ligger fortfarande något över genomsnittet, men 20 procent är en betydande del av statsministerns lön. Jag kommer inte att kunna ha råd med någon segelbåt och vill inte längre ha den."

Han berättade att han som många andra renoverat sitt hem för att minska uppvärmnings- och elkostnaderna. «Vi bytte lampor för att spara el precis som alla andra familjer."

När det gäller barnen och stödet till skolorna kommenterar han att pga att BNP-tillväxten blev lägre än förväntat, var han tvungen att välja. "Staten kan bara använda de pengar som inbetalas i skatter. Mirakel sker inte, "sade statsministern. “Nästa års planerade 5,8-procent ökning av pensionerna är den största ökningen av pensionerna i hela EU.”

-----

Pussy Riotmedlemmen Tolokonnikovas hungerstrejk: Fängelsets tjänstemän gav mig inte mitt vatten.

Nadezhda Tolokonnikova, som inledde en hungerstrejk i början av veckan i fängelset, har meddelat att fängelset slutade på femte strejkdagen att ge henne dricksvatten.

Tolokonnikovas make Pjotr Veržilov berättade för nyhetsbyrån AFP att en av vakterna berättat för honom att chefen gett order om att ta bort vattenflaskorna t.o.m. med användande av våld. Fängelseledningen har förnekat hennes anklagelser.

I korrigeringsfängelset protesterar den  23-åria Tolokonnikova med att hungerstrejka i protest mot de 16 timmar fångarna tvingas arbeta varje dag.

Pussy Rioymedlemmarna dömdes till 2 års fängelse för huliganism och religöst hat och Tolokonnikova bör friges från fängelset i mars, säger domen. Bör…

 

 

En präst som stödde Pussy Riot är nu knivhuggen och död. Prästen Pavel Adelgeimi, 75 år, hittades i måndags död.

En man, född 1986, som misstänks för mordet ligger just nu på sjukhus själv knivskadad. Polisen har ännu inte kunnar förhöra honom.

Enligt preliminära uppgifter var en ung man inneboende hos prästen vid tidpunkten för mordet. Motivet för mordet är okänt.

Under sovjettiden var prästen dissident och fängslad och har under de senaste åren kraftfullt kritiserat ledarskapet för den rysk-ortodoxa kyrkan ledarskap i bloggar och tidningsartiklar.

Han var själv goy-troende och bestämde sig för att skydda kvinnorna i Pussy Riot när de dömdes till fängelse. Han undertecknade ett brev där han ber patriark Kirill att benåda kvinnorna.

I en blogg skrev han nyligen: "Kvinnor utsätts för den ryska ortodoxa kyrkan lögner och dess onaturliga relationer med Ryska federationen."

-----

Gränsavtalet mellan Estland och Ryssland är, som ni nog redan vet, inte undertecknat ännu. Det har förekommit protester i Tallinn mot det eftersom Estland ger upp en del av sin mark från Tartufreden, men nu verkar det ändå bli undertecknat.

Utrikesminister Urmas Paet sade igår kväll i New York vid FN: s generalförsamling att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov oväntat gått med på att avsluta diskussionerna med de överenskommelser som gäller nu. Tidpunkten för undertecknandet är ändå inte fastställd.

Postimees menar att undertecknandet bör kunna ske efter lokalvalen i oktober. Alltså i slutet av oktober eller i november.

Statsminister Dmitrij Medvedev beslutade att slutföra det hela i år i samband med att han godkände avtalet i förra veckan.  Den estniska regeringen godkände lagförslaget i maj.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0