sep 30, 2013 Med vilka ögon ska vi studera historien?

Såg ni att Berlusconi fick ett förslag att kandidera för att komma in i EU-parlamentet som estnisk representant? Jag läste det för några dar sedan och det var en italiensk affärsman, vän till Berlusconi, som hade en stor firma i Estland och därmed många viktiga affärskontakter som absolut skulle rösta på B. Intressant. Jag undrar vad esterna skulle säga om det blev så. Berlusconi i Estland. Märklig tanke. Där passar han inte.
-----
 
Det behövs historiska skildringar sedda med aktuella ögon. Jo, det är sant, men det behövs också att man ser tillbaka med den tidens ögon för att det ska bli rätt.
Jag läser rescensionen av Johan Lundbergs bok "Ljusets fiender. Västvärldens självkritik och den svenska idédebatten." av Henrik Berggren på DN Kultur.
Berggren skriver om allt ont västvärlden gjort sig skyldig till med kolonialism, slaveri och indianutrotning som utfördes av människor som kom från den del av världen som såg sig vara den mest upplysta. Det är verkligen jobbigt att tänka på att allt detta gjordes av "oss". Men vi kan inte ta på oss allt ansvar för detta, vi måste förstå i vilken tidsanda det gjordes. Upplysta? Människovärde? Det krävdes ju ett domstolsbeslut för att bestämma vilka som kunde betraktas som människor. Horribelt! Ja. Men en annan tid. 
 
Har vi inte under alla år arbetat för att våra barn ska få det bättre? Har vi inte forskat för att vi ska förstå sammanhang och förutsättningar bättre? Sätter vi inte våra barn i skolan för att de ska lära sig och bli bättre människor? De ska ju helst gå på universitet också. Det är ju också för att få större kunskap och erfarenhet. Allt för att nästa generation, och nästa, och nästa ska bli bättre människor som förstår och behandlar varandra och vår jord på rätt sätt. 
Vi måste acceptera att människan under tidigare århundraden tänkte på ett annat sätt än vad vi gör. Men jag kan aldrig acceptera att människor i vår tid inte ser på alla ondska som sker i vår tid. Varför skrivs det inte mer om ondskans imperium, Sovjetunionen, och dess grymheter och människoförakt? Hur kan så många "intellektuella" som ska vara talespersoner för vår tid, hur kan de undvika att ta avstånd från de grymheter som skedde där. De försvarar sig med att allt hade "ett gott syfte". Hitler hade också ett gott syfte. Problemet var att båda -ismerna innebar att stora folkgrupper skulle elimineras. Om man bara utsmyckar ondskan, då är den alltså godtagbar! 
Hur kan man ge ut "Mein Kampf" igen? Och Marx "Das Kapital", som läses som kurslitteratur här och där. De har förorsakat så många medmänniskors elände och död. Kan det inte vara slut snart? Finns det inte någon förnuftig människa som med hög röst kan säga att "Vi måste tänka om!" Vi måste acceptera att vi är människor på gott och ont. Läror som ska förändra både världen och även människan förvanskas av dess utövare. Frestelsen att kunna utöva makt över andra blir för stor. Pengarna strålar i våra tankar. Vi är bräckliga varelser som inte kan förändra alla till "goda". Den uppgiften är orealistisk för mänskligheten. Vi har våra mänskliga fel och brister, men även våra goda egenskaper att arbeta med. Världen består av si och så många miljarder individer som alla tänker på sitt sätt, har olika erfarenheter och ser olika på saker och ting. Tro inte att man på ett "vänligt" sätt kan få oss alla att tänka likadant som ni, vänstermänniskor!
Den svenska mediavänsterns åsiktsmonopol verkar vara på väg att brytas, äntligen. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0