sep 5, 2013 Vem är han då, Ants Laaneots?

Estland hade besök av en amerikansk president november 2006. Då hette presidenten Bush.
Vår unge släkting Mikk var soldat och stod i första ledet när presidenten hälsades välkommen, så han hörde konversationen mellan de två presidenterna, Bush och Ilves.
"Was that all?" frågade Bush när han hälsat på dem. "Yes it is", savarade Ilves. Viktigt att komma ihåg.
 
Jag minns inte att det stod något i svenska tidningar om det presidentbesöket. 
-----
 
Estlands "bäste vän"  Vladimir Žirinovski.
I dagens Postimees kan vi läsa att  Vladimir Žirinovski, partiledare och dumamedlem har sagt sitt: "Som Estlands politiker gör just nu finns det bara två lösningar antingen förintelse eller ockupation! -Så talar en ryss.-
 
Kan det bero på general Laaneots artikel om Sovjet under Andra världskriget?
-----
För att ni ska förstå att generalen Ants Laaneots vet vad han talar om ska jag berätta lite om honom.
Han föddes 1948 i Kilingi, alltså under ockupationen. Hans far tillfångatogs för att han var skogsbroder och familjen deporterades till Sibirien. Han var där 1949-1958 .  Hans mor dog redan 1952 i lägret. 1966 började han på militärhögskola i Kiev. 1970 blev han officer. 1970-78 var han sovjetisk officer i Ukraina på olika höga poster.  1978-81 studerade han vid Malinovskijs Militärakademi i Moskva. 1981-87 var han placerad vid sovjet-kinesiska gränsen i Kazakstan. Från 1987 till 1989 var han i Etiopien där han tillbringade ett år som militär rådgivare åt befälhavaren på en infanteridivision, och ett och ett halvt år som militär rådgivare åt generalen vid en armékår som "deltog i militära åtgärder". Innan hans avgång från den sovjetiska armén i september 1991, tjänstgjorde han som chef för den regionala försvarsavdelningen i Tartu.
Sedan hade han olika höga befattningar inom det estniska försvaret. Han gick också en Nato-kurs i Italien för "att bli mer mänsklig". Kulturen i den sovjetiska armén var hård, tuff och grym. Där togs inga mänskliga hänsyn alls! 
1998 blev Ants Laaneots generalmajor i den estniska armén. Därefter gick han en kurs i den finska försvarshögskolan och blev chef för Baltiska militära Forskningscentret. 2001 blev han chef för Estniska statens försvarsutbildning och 2006 blev han Chefskommendör för det estniska försvaret för fem år. Därefter avgick han och nu har han gett sig in i politiken.
Han är onekligen insatt i militära frågor både i Sovjet och i Väst.
Och apropå den omänskliga kulturen i sovjetarmén. En Kanadaest fick uppdraget som ÖB i Estland efter 1991. Han klarade bara något år, sedcan återvände han till Kanada pga. kulturen som då fanns kvar även i den estniska armén. Nu är det annorlunda.
-----
 Och så kan jag berätta att i centrala Tallinn har byggts ett hus på Pagarigatan där en lägenhet kostar över 1 miljon Euro! Välkommen, Estland till det superdyra boendets tidevarv.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0