april 12, 2014. Vem kan säga: Han/hon kan inte få väljas eftersom han/hon är sjuk i huvudet.

Aktuaalne Kamera har sänt en intervju med en rysktalande est som bott en tid i Krim.

Han har levererat ögonblicksbilder från skeendet, men har nu återvänt till Tallinn. Han säger att han orkar inte vara där längre. Det är så jobbigt. Ungdomarna vill inte tillhöra Ryssland, det är de äldre, de som mentalt lever kvar i Sovjetunionen som vill tillbaka till den tiden. Han tror att de är tillräckligt många och Putin så angelägen, att Ukraina (östra och södra delarna åtminstone) är förlorat. Antagligen blir det krig. Ukrainarna släpper inte resten av landet utan strid. Tyvärr betyder det att många, många människor kommer förlora sina liv.

Så lärde vi oss att det enda landet i östra Europa som helt säkert skulle ge sig på ryssarna om de tvingades, det är Polen. Men självklart ska Estland försvara sig om de angrips, vilket inte är särskilt troligt.

-----

 Putin talar om Gazprom.

"Det är inte trevligt att läsa vad andra skriver," sa Putin och hänvisade till det brev han skickat till 18 EU-ledare i torsdags där han varnade för avbrott i gasleveranserna om inte Ukraina betalar sin skuld till Moskva. Den uppgår till nästan $ 11000000000 ( 8,32 miljarder €).

USA har reagerat på brevet med oro över Rysslands påtryckningar på Ukrainas nya regering och de förklarade att de var beredda att reagera starkt på Rysslands eventuella framtida sanktioner.

"Utrikesministeriets officiella talesman sade att de inte anser att man ska göra politik av det ryska gaskontraktet med Ukraina", sa den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, “det amerikanska utrikesdepartementet kallar det utpressning.”

Varför förstod inte europeerna att den här risken förelåg? Hur kunde de lita på att Putin skulle hålla sitt ord till just dem, när han inte gjort det till andra?

-----

Finland och Sverige bör gå med i Nato, säger förre finske presidenten Martti Ahtisaari.

 
Martti Ahtisaari.

"Jag hoppas att vi någon gång är redo att ta ett sådant beslut, och jag hoppas att det händer samtidigt med Sverige. Jag kan inte se någon anledning till att svenskarna inte också bör fatta beslut om att gå med, "sade Ahtisaari.

"Finland bör vara medlem i alla internationella organisationer där de övriga västerländska demokratierna länge funnits. Inklusive Nato. Min ståndpunkt grundar sig inte på några hot från den ryska militären, eftersom sådana inte existerar."

Enligt Ahtisaari skulle ett Natomedlemskap vara bra för Finland, eftersom det också kan innebära framtida investeringar i Finland.

Även statsminister Katainen uttrycker samma åsikt. “Men jag är i minoritet”, säger han.

-----

Vi hörde också vad som hände i Kreml en kväll på 1920-talet. En känd läkarutbildad ryss (kanske Bechterew) hade undersökt Stalins hälsa. När han lämnat undersökningsrummet sa han “Mannen är allvarligt psykiskt sjuk. Han är galen.” Han gick in i sitt rum. På morgonen hittades han död i sängen. Det hade gått så fort att han inte ens hunnit skriva ner sina iakttagelser han gjort. Vem hade angett honom? Vem som helst, som hört vad han sagt. Det var en plikt att döda honom innan Stalin fick veta något.

Detta berättade historikern David Zveviov i ett av sina program Det mystiska Ryssland i radion. 

-----

Vi tog en biltur i omgivningarna och kom till Vao, där man renoverat en byggnad för att ge rum åt invandrare. Det var slående vilken skillnad det var. Husen runt omkring var i dåligt skick. De har ju blivit överlämnade till de tidigare hyresgästerna, så de måste renovera dem själva. De äger sin egen lägenhet numera. Svåroigheten med att reparera hela huset är ju, att inte alla har råd att bidra med pengar. Själva lägenheterna är ofta fina, men utsidan är i synnerligen dåligt skick, och det var så slående med de trista fuktskadade betonghusen där esterna bor och det nyrappade, gula välrenoverade huset där flyktingarna bor. Det blir skevt.

Jag har tyvärr inga bilder på de husen.

-----

Så en alldeles egen reflektion. Jag anser att de tidigare sovjetiska staterna som nu tillhör EU ska vara specialister inom kongressen på det de är bäst på, dvs. att förstå hur “ryssen” tänker och handlar. De har så många år varit offer för den kultur som tvingats på dem från Ryssland, och de vet så mycket som vi inte ens anar.

Det är ju så, att alla våra upplevelser sparas i hjärnan och nya händelser slipas mot dem som redan finns där. På så sätt blir vi alla unika, eftersom ingen människa har exakt samma upplevelser som någon annan. Inte ens syskon. Vi lever, ser, tänker, och får en personlighet. Vi måste alltid vara öppna för andra människors tankar och känslor. Vi kan lära oss så mycket av det. Alla måste ha rätt att uttrycka sina tankar utan att känna sig underlägsen eller sämre eller “nazist” eller vad vi nu vill kalla dem. Vi måste förstå att det var intellektuella välutbildade människor som utvecklade tankar om socialism, national-socialism, kommunism, liberalism osv. Därefter har några andra människor dömt ut vissa av tankarna som de värsta man kan ha, nämligen de tankar som de kallar nazism. Att en människa har kunnat tänka ut att systematiskt gasa ihjäl andra människor är helt horribelt. Men att döma andra människor till döden bara för att de själva, eller deras fäder har en större bondgård, eller har fått hjälp med arbetet på gården, det är lika horribelt. Lika horribelt är det att sjuka människor kan få en sådan makt att systematiskt ta livet av oss andra i vår värld. Större är inte kontrollen av våra ledare. Vem kan säga: Han/hon kan inte få väljas eftersom han/hon är sjuk i huvudet. Och bli trodd, och inte själv bli idiotförklarad?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0