april 19, 2014 Påskdagen

I går var det påskmässa i estniska ortodoxa kyrkan i Rakvere. 

 

 -----

Solen skiner, och det är sommarvarmt ute. Lite för varmt för de vilda djuren vi ville se när vi tog en extra runda med bilen. Och till vår stora sorg verkar det som om det gamla storkboet nära Assamalla kommer stå obebott i år. För första gången sedan den nya friheten.

Vi satt ibilen och njöt av solskenet över de stora åkrarna, där några lyser gröna, och andra är bruna i dag, men där bönderna kör med sina traktorer och förbereder för vårsådden. Samtidigt hörde jag en traditionell estnisk sommarvisa i bilradion. Jag fylldes av en så stark känsla av välbefinnande och av att Estland är fritt. Nu får de sjunga vilka sånger de vill, och de plöjer sina egna åkrar, - eller är de kanske anställda av bonden och får sin lön som de ska i reda pengar. De lever ett gott liv och får leva med sin egen kultur; de får tala sitt eget språk; de vågar säga vad de tycker och tänker; Sibirien ligger långt, långt bort.

Detta är nationalism. Inte någon nationalism som drabbar andra människor negativt. Det handlöar om att få leva ett liv man känner till, ett liv man är trygg med och där man kan koderna. Om andra människor talar om livet här, då kan de mycket väl klassa livet här negativt, därför att de vill att det ska vara negativt. All nationalism i deras ögon är “fascism” eller “nazism”, därför att de kan använda begreppet som ett skällsord, och kanske utnyttja det i ett ögonblick när de ser möjligheter…

Men när man en gång har förnekats sin kultur, när man påtvingats en annan som är totalt främmande, då upplever man något annat, något som vi andra har svårt att förstå.

-----

Natofartyg ska stationeras i Östersjön, de är redan på väg. De ska finnas där för att begränsa framkomligheten till Petersburg. Även hangarfartyg ska komma. Vilken förändring i världsklimatet vi får uppleva igen! 1991 var ett fantastiskt år, och nu är det förändringar igen.

Regeringen i Ukraina försöker få människorna i de östra delarna att lugna ner sig. För att mildra känslorna har de lovat att Ukraina ska bli ett tvåspråkigt land. Ryskan kommer få en speciell status.

-----

Kommer ni ihåg Kreenholms fabrik i Narva, som köptes av ett svenskt textilföretag på 1990-talet, men som lades ner på 2000-talet. En engenlsk fotograf vid namn Maria Kajapeva håller nu på att samla allt som finns om fabriken. Hon vill berätta den sanna historien, och vi ska veta att fabriken betytt mycket för området.

 Kreenholm grundades 1857. Samma år köptes fabriken av en köpman från Bremen, baron Ludwig Knoop för  50 000 rubel.

1940 förstatligades fabriken.

Den köptes av Borås Wäveri och gick i konkurs 2010.

Fortfarande finns många arbetare i Narva som längtar efter sin fabrik.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0