April 24, 2014 Han har kommit!!

 Jag hade fel! I går kom storken till boet som vi alltid tittar på. Boet där många barnlösa har bundit ett snöre runt stången för att storken ska hjälpa dom att få ett barn. 
Han kom!!!
 
Vi vi såg också hur det går till när bonden får sina åkrar förstörda. Först jobbar han hela påskhelgen med din åker. Han åker fram och tillbaka i traktorn och efter mycket arbete har han sått och hoppas på en god skörd i höst. Vad händer då?  Hundratals kanske tusentals gäss vet vad han gjort. De har inte flyttat längre norrut ännu. Varför skulle de göra det? stora åkrar är ju fulla av mat. Bonden försöker skrämma bort dem, men de är snart tillbaka. Tänk så det är. Gässen som är så härliga när de flyger över oss i riktiga streck. Och som de låter. Jag tycker så mycket om dem, men det är klart jag förstår att bönderna är förtvivlade. 
Några stycken
-----
Annars handlar det mesta om vad som händer i Ukraina nu. Kanske, kanske kan länderna i väst sätta sig in i hur det är att leva under rysk makt. Kanske, kanske kan man i väst förstå hur vårt vanliga förnuft inte har ett dugg med händelserna att göra. Putin vänder sig till alla miljoner ryssar utanför Moskva och Petersburg och förklarar vilket fantastiskt land de lever i. Att sen ryska kulturen och moralen överstiger alla andra länders kultur och moral. Han peppar dem till att förstå att ett offer för detta fantastiska land aldrig jan bli för stort. Att det är väst som är skyldiga till alla probklem är fullständigt klart, när Putin berättar. Ryssarna säger "Amerika" med hat i rösten.
 
Ola Wong skriver i SvD i dag:
Putin pratade nyligen i tv om att Rysslands unika ”osjälviska, patriotiska” kultur. Kulturministeriet håller på att förbereda en strategi på temat Ryssland måste välja mellan kulturell undergång eller att värna sin påstådda ”unika moral och andlighet”. Ledaren för arbetsgruppen som utformar denna nya statsideologi är en av Putins närmaste män, Sergej Ivanov, en tidigare KGB-agent som svartlistats av USA, rapporterar AFP.
 
Det här dravlet har lång tradition i rysk idéhistoria, men poängen är att Putin försöker göra själva definitionen av att vara ryss till att förneka ”väst”. Det har blivit populärt att prata om att skapa ett euroasiatiskt rike och återupprätta det ryska kejsardömet, som Aleksandr Dugin, en inflytelserik tänkare i den nykonservativa/fascistiska rörelsen drömmer om. Alltså: nej till den moderna världen, frihet och demokrati och ja till Ivan den förskräcklige.

Oleg Deripaska, vd för oljejätten Rusal är en av flera som på fullt allvar föreslår att flytta huvudstaden till Sibirien.
 

Det går en kulturgräns vid Uralbergen. Vi måste öppna vårs ögon och se det. Vi måste verkligen förstå att det inte går att förändra hundratals miljoner människors sätt att leva och se på världen över en natt. Vi tänker olika. Vi har olika värderingar. Punkt och slut. Kan det bli så, att vi kommer närma oss varandra någon gång? Ja, naturligtvis kommer det bli förändringar. Datorer förändrar allas liv. Resandet betyder mycket. Men då måste vi  tvinga oss att vaket se olikheter, så att vi lär oss vad som skiljer människor åt. 
Jag minns när Estland blev fritt, då tänkte jag att vi måste lära esterna den affärsmoral vi har, om de ska kunna handla med oss. Att vara en god ekonom i Sovjet-Estland var något helt annat än i Sverige t.ex. Esterna har lärt sig, och många ryssar också, men de som lever i det asiatiska Ryssland handlar framför allt med varandra, och har inte behövt ändra sig. Den utpressnibngspolitik som Putin använt med sina gasleverander är främmande för oss. Stater pressar inte ut varandra. I första hand försöker man lösa problemen vid förhandlingsborden. Eller hur?
De har levt med starka ledare genom århundraden. De är vana att ledaren fattar alla beslut, och att de böjer sig och försöker leva så bra som möjligt.
Att spritkonsumtionen är hög, det är en tråkig omständighet i sammanhanget.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0