april 25, 2014 “ett nätverk under Kremls kontroll” Eller?

President Putin har verkligen idéer. Han är så skicklig på att förklara skeenden till sin fördel. Vi vet att Internet utbildar, upplyser och i bästa fall gör oss kritiska. Det är absolut inget som Rysslands president är intresserad av för det ryska folkets del. Han säger nu (enligt Postimees):

Rysslands president Vladimir Putin sade i går att Internet är ett amerikanskt CIA-projekt, och därför måste Ryssland skydda sig mot Internet .

Kremls mål är att få mer kontroll över användningen av Internet eftersom oppositionsaktivister där får kunskap och därefter irriterar genom att protestera. (ABC News).

Den ryska oppositionen använder Internet i stor utsträckning eftersom de traditionella medierna inte skriver om allt. De får en annan sanning än presidenten önskar.

I Rysslands parlament diskuterades och förbereddes i veckan en  lag enligt vilken alla sidor hos de sociala medierna och de servrar som används måste registreras, och användarinformationen ska lagras  i minst ett halvår 

Putin informerade i går om den nya lagen vid en presentation i S:t Petersburg. Därefter förklarade han att Facebook ska bli “ett nätverk under Kremls kontroll”.

"Internet är ett CIA- projekt , och projektet fortsätter att utvecklas . Ryssland måste också stå upp för sina rättigheter på Internet", sade Putin, och sedan hänvisade han till Snowdon!!


De baltiska länderna har planer på att starta en speciell kanal för “östersjöryssar”. De skulle göra ett 20-timmarsprogram per dag på ryska, med utvalda ryska program och nyheter om världen och Ryssland.

Kreml har beslutat att om det genomförs begär de utöver sedvanliga avgifter att de baltiska länderna ska betala 2,5 miljoner € per stat för denna rättighet. -Betalar de inte kommer skulden naturligtvis växa med ränta och kan bli hur stor som helst så småningom.

Naturligtvis måste Ryssland göra något så att de rysktalande i Baltikum inte får Västs nyheter på sitt eget språk. De ska alltid tänka som ryssar!

 

I Ohtuleht/Kvällstidningen skrivs det om den nya kanalen, som förre statsministern Andrus Ansip är positiv till. Han påpekar att det endast var några få rysktalande som deltog i protestdemonstrationer i april för ryskt övertagande av Krim. Det ger ett tecken om att intresset för rysk information från Ryssland inte betyder så mycket.

Som nära granne till Ryssland måste esterna ta ställning. Hur ska handelssamarbetet se ut?

Transit-, turism-och livsmedelsindustrin är definitivt intresserade av den ryska marknaden, och det har de också högt aviserat. Samtidigt efterlyser esterna hårdare EU-sanktioner mot Moskva, och är aupprörda över att  Frankrike ännu inte har övergett planen  att sälja amfibiefartyget Mistral till Ryssland...

-----

En händelse som talas om i dag är att en rysk lastbildchaufför åkte in i Litauen med en sovjetisk dekal utanpå. De sovjetiska symbolerna är lika känsliga för balterna som naziostsymbolerna för judarna. I Litauen är de dessutom förbjudna. Han blev tillsagd att "han får ha sina fascistsymboler var han vill, men inte i Litauen." Mycket generad tog han gesnast bort sin dekal.

-----

I Tallinn pågår just nu en internationell konferens om informationssamhället i framtiden. Deltagare är IT.chefer från Finland, Sverige, Norge, Danmark och Estland.

 

Här är dagens program:

PROGRAM

Preliminary agenda:

8:30

 Welcome coffee

9:00-9:10

CONFERENCE OPENING

9:10-10:00

OPENING SPEECH

Toomas Hendrik Ilves, President of the Republic of Estonia

10:00-11:00

DENMARK

Yih-Jeou Wang, Head of International Co-operation, Danish Agency for Digitisation, Ministry of Finance

11:00-11:30

Coffee break

11:30-12:30

SWEDEN

Christina Henryson, Director at the Division for ICT policy, Ministry of Enterprise, Energy and Communication

Magnus Enzell, Senior Adviser at the Division for ICT policy, Ministry of Enterprise, Energy and Communication

12:30-13:30

NORWAY

Jan Hjelle, Director General, Department of ICT policy and public sector reform, Ministry of Local Government and ModernisationKatarina de Brisis, Deputy Director General, Department of ICT policy and public sector reform, Ministry of Local Government and Modernisation

13:30-14:40

Lunch

14:40-15:40

FINLAND

Riku Jylhänkangas, Director of Public Sector ICT, Strategic Governance, Ministry of Finance

Kirsi Miettinen, Head of Internet Services Unit, Finnish Ministry of Transport and Communication

15:40-16:40

ESTONIA

Taavi Kotka, Deputy Secretary General of ICT, Ministry of Economic Affairs and Communication

16:40-17:00

 Conference conclusions

17:00-19:00

 Reception and networking


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0