april 9, 2014 Jag tror inte han förstår hur löjligt osann han är.

Jag känner att jag borde skriva ett öppet brev till Putin så att han ska förstå hur märkligt han agerar i Västs ögon. Jag tror inte han förstår hur löjligt osann han är. Ena dagen säger han en sak, som att det inte är ryska trupper på Krim, och nästa säger han tvärtemot: han tackar de ryska trupperna på Krim.

Just nu har ryssar i östra Ukraina brutit sig in i en byggnad och ukrainak polis står hotfullt utanför. Ryssarna har uttalat det livsfarliga ordet “hjälp”. Putin har hört det, men säger att det är ingen fara. Går poliserna in då kommer Putins armé och räddar ryssarna. Det är ju deras uppgift över hela världen: Att rädda ryssar, utom i Ryssland. Där stödjer man bara de ryssar som tänker “rätt”, de andra kastar man i fängelse eller sätter i husarrest, som man gjort med oppositionsledaren Navalny. Eller dödar som de (bland många andra) gjorde med Anna Politkovskaja på Putins födelsedag för en del år sedan.

Anna Politskovskaja 

 

Det där att uttala två motstridiga meningar utan att skämmas ett dugg, det är så typiskt får vi höra av ester som levde i Sovjet. Det är typiskt somliga ryssar. Det är “det östra beteendet”. Så gjorde många och det är de vana vid. Det är vi, vi från väst, som inte har förstått.

En annan sak som vi talade om i dag, det är att svenskarna har återupprättat sitt anseende en aning i Ryssland. Det beror på att vår försvarsminister har förklarat att vi nu rustar upp. Sådant visar att det är något med landet trots allt. Bra!

I östra Ukraina kör det in vita tanks. "Det måste vara FN!" Hur dumma får ryssarna bli? Bara maskering!!

Vi såg på en film från Värska, en stad i sydöstra Estland där setukeserna bor. Ni kanske minns ett minoritetsfolk som delades upp när Stalin ändrade riksgränsen mellan Estland och Ryssland. Deras fina kloster hamnade i Ryssland. Många har familjegravarna där, och har även ärvt familjehuset där, inget konstigt alls egentligen. Det är bara det att de nekas tillträde in i landet. Dessutom har Putin förklarat, att ingen icke-ryss får äga fastigheter i Ryssland, i alla fall inte om man är setukes. (Men ryssarna ska ha alla rättigheter var de än bor.)

I dagens film får vi höra dem berätta om hur det är att leva i Ryssland jämfört med att leva i Estland. 

Standarden skiljer sig. I Estland är t.ex. vägarna asfalterade, i Petseri har pengarna för asfalten försvunnit "någonstans" och grusvägarna, både i städer och på landet, skrapas av  med vägskrapa på våren.

I Ryssland får folket höra att Värska bara är en potemkinkuliss. I själva verket är folket fattiga och hungriga.

Pensionerna är högre i Estland än i Ryssland. (vilket Krims pensionärer också upptäckt, men för sent.) Men Petseris pensionärer undrar oroligt hir setukesrna i Estland klarar sig på de låga pensionerna.

Esterna lever under en stark diktatur, den Europeiska, säger Moskva.

Det här är samma sorts lögner som man skrämde den sovjetiska befolkningen med. Det finns hur många sådana historier som helst. Alla är sanna.

 

I Narva är det en grupp på som har sagt att de vill tillhöra Ryssland. Men 14 intellektuella rysktalande förklarar dem vara mindre begåvade och annat fult. “Ingen vettig Narvabo vill tillhöra Ryssland!”

Dessutom anses det av dem som känner till den ryska mentaliteten att Putin ger sig inte på ett Natoland som de inte har absolut nytta av för något speciellt ändamål. Knappast då heller. Estland behöver de inte dö för, det är så många ryssar som är förmögna numera, att de kan köpa det de vill ha där. Jag tänker på när Eesti Energia skulle introduceras på börsen. Efter en tids eftertanke drogs förslaget tillbaka. Det skulle antagligen bli ägt av Moskva då, och därmed skulle Estland bli helt utlämnat åt Ryssland när det gäller energin, och det ser vi ju nu i Ukraina hur det skulle kunna bli. Hur många miljarder är det som ryssarna nu begär för att kompenseras för tidigare rabatter på gasen?

 

Och Savisaar, borgmästaren, som säger en sak i Moskva, som han sedan kategoriskt förnekar att han sagt när han kommer till Tallinn, hans pappa är troligen ryss, inte alls est som han påstår. Hans mamma arbetade på en kolchos som hög kommunistisk tjänsteman under ockupationen, men blev straffad för några ytterst grova brott och skickades till fångläger i Sibirien. Där blev hon gravid. En fånge som hade gjort sig skyldig till mindre brott blev hemsänd om hon blev gravid, men inte mamma Savisaar… Lille Edgar sattes på barnhem. Efter en ganska lång tid kunde mamman hämta honom där.

Det kan vara därför han har den ryska mentaliteten, menar man i Estland, och därför är han Moskvas man.

Kanske behöver jag inte längre fundera på vad som finns där inne i hans huvud. Han är inte est och har inte den sanna estniska kulturen i sig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0